BROTT Tre rasfrämlingar med koppling till gängkonflikten i södra Stockholm döms till livstids fängelse för mordet på tolvåriga Adriana. De döms även för mordförsök mot sju andra personer som befann sig på platsen.

Sommaren 2020 skakades Stockholm av en brutal dödsskjutning utanför en McDonald’s-restaurang i Hallunda. Skotten avlossades från en stulen vit Audi och träffade flera personer, däribland 12-åriga Adriana som tragiskt nog dog av sina skador.

Nu, nästan tre år senare, har domen mot de tre åtalade männen kommit. Maykil Yokhanna, 31, Benjamin Mahdi, 24, och Hassan Mohammad, 32, döms alla till livstids fängelse för mordet på Adriana samt mordförsök mot sju andra personer som befann sig på platsen.

En infekterad gängkonflikt mellan nätverken ”Vårby/Norsborg” och ”May” låg bakom mordet. Männen hade åkt till McDonald’s-restaurangen i syfte att utföra en dödsskjutning mot en person i den rivaliserande gruppen. När en av de utpekade måltavlorna flydde från platsen passerade han Adriana som hamnade i skottlinjen. De tre dömda männen har alla kopplingar till det blodiga gängkriget söder om Stockholm och har varit inblandade i flera mordförsök.

I polisutredningen och chattar som mordutredarna kommit över kallas Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad flera gånger för Maykil Yokhannas ”grabbar”. De tre männen nekar dock till brott och domen kommer att överklagas.

Försvarsadvokaten Lina Holmgren som företräder Benjamin Mahdi säger att de inte anser att domen är en riktig värdering av den utredning som har presenterats. Enligt henne ska domen gås igenom med hennes klient under eftermiddagen och överklagas.

Hanna Lindblom företräder Hassan Mohammad och bekräftar också att domen kommer att överklagas mot bakgrund av hans inställning till hela det här påståendet. Han förnekar brottet.

Åklagare Anna Svedin har saknat teknisk bevisning som direkt binder gärningsmännen till dödsskjutningen. Istället har männen fällts med stöd av indiciebevisning, det vill säga ett stort antal omständigheter som var för sig pekar mot att det var de åtalade männen som utförde gärningen. Bland annat handlar det om kopplingar till de vapen och den bil som användes, männens motiv, chattar och uppkopplingar med så kallade Skytelefoner. Polisen kunde under utredningens gång läsa de misstänktas chattar i realtid, då man utan deras vetskap tagit sig igenom krypteringen.

Tingsrättens ordförande, chefsrådmannen Tore Gissin, beskriver händelsen som en urskillningslös eldgivning på en plats där det vistades flera människor. Han menar att brotten har präglats av en särskild hänsynslöshet och är synnerligen allvarliga.