MASSINVANDRING. Kritiken haglade in från lokalbefolkningen då Migrationsverket anordnade ett folkmöte Hanøys medborgarhus på Askøy utanför Bergen.

lauvøy

Idylliska Lauvøys semesteranläggning kommer att inhysa runt 100 asylsökare.

Under måndagskvällen anordnade den norska motsvarigheten till Migrationsverket, UDI, ett folkmöte på Hanøys medborgarhus på Askøy utanför Bergen. Detta med anledning av att det under fredagen blev klart att en så kallad asylmottagning kommer att upprättas på Askøy på Lauvøys semesteranläggning. Runt 250 personer ska ha deltagit på mötet för att diskutera den nya mottagningen där nästan 100 asylsökare kommer att bo.

Efter att UDI hade hållit ett föredrag om ”flyktingsituationen i världen” blev det tillfälle för att ta emot frågor från lokalbefolkningen. Bland dessa var det många som var både oroliga och arga. En lokalbo var kritisk till polisen och befolkningens säkerhet.

— När ni inte klarar av att få ordningsmakten till att medverka på detta möte en gång, hur ska det få oss i det här lilla samhället att känna oss trygga?

Andra ställde sig undrande till vilka det var som kom till kommunen och vad för slags personer det var. Många tog upp händelsen på Alta, där så kallade minderåriga asylsökare antastade en flicka. UDI:s rådgivare i väst, Miriam Steinstø, kontrade med att detta var en engångshändelse.

— Det där är trams! Det har varit flera händelser, sa en person i salen.

Andra i salen tog upp faran med att asylsökarna kunde vara potentiella terrorister och att osäkerheten kring vilka det faktiskt var som kom dit, och det hela verkade vara dåligt planerat.

Bland de alla kritiska rösterna var det också några enstaka personer som ställde sig positiva till asylmottagningen. Sidsel Lundebø från Röda Korset sa att hon brinner för massinvandring och att sa att de skulle stå redo för att hjälpa till. Hon var också upprörd över att så många var kritiska till massinvandring.

— Flyktingarna kommer, och vi ska stå redo. Jag brinner för det här, och blir riktigt upprörd över allt jag hör ikväll, sa hon.

Lundebøs lösning på att hantera den nyetablerade asylmottagningen var att ge asylsökarna tid, och ett leende.

Publicerades ursprungligen på Frihetskamp.net.

Källa:
Hissig stemning på folkemøte om nytt akuttmottak


  • Publicerad:
    2015-12-02 10:55