DJUR OCH NATUR Efter djurrättsaktivisters påtryckningar och över femtio långa år i bassäng ska nu den kvinnliga späckhuggaren återanpassas till en liv i frihet – ett grannlaga projekt enligt experter.

3,2 tons späckhuggaren Lolita, 56, heter egentligen Tokitae, fast bland sina skötare går hon under smeknamnet Toki – medan de flesta fansen föredrar artistnamnet Lolita. Hon har överlevt samtliga sex späckhuggarkollegor i vilkas sällskap hon, medan de alla ännu var kalvar, infångades i nordvästra USA år 1970. Kollegan och maken Hugo, i vars sällskap hon en gång förutspåddes en lysande artistkarriär, lämnade jordelivet redan år 1980, varefter Lolita mellan sina uppträdanden som änka framlevt sina dagar i stilla ensamhet.

Efter djurrättsaktivisters mångåriga kamp, är det nu meningen att Lolita efter mer än femtio år i fångenskap ska återbördas till ett liv i frihet i sitt naturliga habitat – havet.

— Jag är så exalterad över Lolitas resa. Hon är en tuff varelse. Det är fantastiskt, säger Jim Irsay, som hjälpt till att finansiera hennes ”hemresa”, och som i intervjun benämns ”filantrop”, till BBC.

Det var vid en presskonferens i torsdags som Lolitas hyresvärd Miami Seaquarium tillkännagav sin avsikt att verkställa hennes frigivning inom två år. Zoologer varnar emellertid att omställningen från ett liv i fångenskap till ett liv i obegränsad frihet kan bli alltför svår för en späckhuggare – i synnerhet för en bedagad sådan med många år i ofrihet bakom sig.

— Jag är rädd att när folk ser att hon förs hem, att de kommer att föreställa sig att det bara kommer att bli ett slags Free Willy”-ögonblick där hon simmar över och får kontakt med sin familj. Men det kommer inte hända, kommenterar Jason Colby, miljöhistoriker och professor till BBC. Han sätter sitt hopp till att man i Lolitas fall kommer att tillämpa principen ”gradvis anpassning” omfattande ett mellanstadium, där samvaro med kollegor i en inhägnad ingår.

Lolitas flytt blir inte billig. Den beräknade prislappen på 15 till 20 miljoner dollar kommer enligt finansiären Irsay ha poster såsom arvoden till tränare och jaktinstruktörer, vilkas insatser är livsavgörande för Lolitas lyckade anpassning till ett liv i frihet.

— Vi måste lära henne att jaga fisk igen. Lolita vet inte hur man gör det längre, eftersom hon varit i fångenskap alltför länge, påpekar han.

Lolita har i flera år varit i behov av kontinuerlig veterinärvård – en omständighet i enlighet med vilken man enligt borgmästaren Daniella Levine Cava kommer att anpassa hennes flytt.

— Till alla er som bryr sig, vi vill tacka er för er omsorg och omtanke om Toki. Det viktigaste är Tokis långsiktiga välbefinnande, och tillsammans, guidade av experterna, kommer vi att fortsätta att göra det som är bäst för henne, förklarar hon i CBS News.