INRIKES. På lördagsmorgonen rymde en varg från Orsa rovdjurspark genom att ta sig över ett fyra meter högt elektriskt stängsel. Vargen hittades på eftermiddagen och avlivades.

Illustrationsbild.

Vid niotiden på lördagsmorgonen fick personer som var på skidläger på anläggningen Orsa Grönklitt se en varg springa över slalombacken. Varghägnen i den näraliggande Orsa rovdjurspark undersöktes och ett konstaterades vara tomt.

— Det är helt obegripligt att den tagit sig över ett så högt staket, säger Johan Sares, anläggningschef på Orsa rovdjurspark.

Staketet är tre meter högt och har ytterligare en meter tråd i toppen. Stora delar av staketet är strömförande.

— Det är inte något kostaket, du får en rejäl smäll om du sätter handen på det, den måste ha gått en rejäl match för att ta sig över, säger Sares och nämner också att man hittat blodspår som tyder på att vargen skadat sig när den klättrade över.

Efter upptäckten försattes rovdjursparken i krisläge och polis och länsstyrelse kopplades in för att genomföra eftersök. Under eftermiddagen meddelade Hans-Olov Hansson, som är naturbevakare på Länsstyrelsen i Dalarna, att vargen hade hittats och avlivats.

— Den sköts 3-5 kilometer från parken. Nu väntar vi på att den ska köras tillbaka hit, berättar han.

Vargen kom tidigare i veckan från en annan djurpark i södra Sverige och skulle acklimatiseras i ett eget hägn under några dagar.

Det är ännu inte klart varför vargen avlivades, men för Orsa rovdjurspark är det ett hårt slag.

— Den här vargen fick vi ju hit i slutet på veckan och det var en hane, och vi har en hona sedan tidigare, så tanken var ju att de skulle bilda en flock tillsammans. Så nu vart det ju inte så. Vi får se hur vi går vidare, säger Johan Sares.

Källa:
Varg rymde från djurpark under natten


  • Publicerad:
    2019-12-07 19:20