UTRIKES. Två skogvaktare har mördats och flera andra har hotats av en rumänsk skogsmaffia där skogsägare, politiker och polis är inblandade i olaglig skogsskövling.

Urskogar i Karpaterna avverkas i snabb takt av skogsmaffian. Foto: Tommy from Arad CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons.

Illegal skogsavverkning pågår för fullt i Europas sista stora bokskogar i rumänska Karpaterna. En del av dessa urskogar finns på Unescos världsarvslista eller ligger i nationalparker,

Enligt en rapport från Greenpeace försvinner skog i en takt av tre hektar per timme. Skogen huggs ned olagligt av virkestjuvar som samarbetar med skogsägare, lokala politiker och till och med polisen i en maffialiknande organisation.

Virket från skogarna flisas ofta upp på plats för att dölja ursprunget eller görs till pellets och köps upp av utländska investerare för uppvärmning av villor i Österrike och Tyskland.

De som försöker protestera mot skogsmaffian råkar illa ut. För två veckor sedan hittades skogvaktaren Liviu Pop ihjälskjuten, efter att ha försökt kontrollera ett tips om skogstjuvar. För en månad sedan hittades en annan skogvaktare ihjälslagen i sin bil.

Rumänska myndigheter har censurerat eller avfärdat rapporter om skövlingen från miljöorganisationer och kallat dem överdrivna.

Den olagliga skogsskövlingen är en del i ett korrupt system som är typiskt för Rumänien, där skogsägare lierar sig med lokala politiker.

— Vi tvingas stjäla skog för kunna betala mutor till olika myndigheter, hävdar en anonym skogstjuv i en undersökande dokumentär av rumänska journalister.

Rumäniens äldre bokskogar har en ålder på minst 450 år. Den biologiska mångfalden är rik och här lever Europas största kvarvarande population av brunbjörn och det finns varg, lokatt och även bisonoxar.

Källa:
Urskog hotas av maffia


  • Publicerad:
    2019-10-31 20:10