ITALIEN. Den kalabrianska maffiaorganisationen Ndrangheta har i samarbete med en katolsk välgörenhetsorganisation drivit ett ”flyktingcenter” i tio års tid och gjort sig en stor summa pengar. Nu har 68 personer kopplade till verksamheten gripits, misstänkta för bland annat bedrägeri och utpressning.

Flyktingcentret Sant Anna Cara i Kalabrien har enligt polisen varit en kassako för maffian i tio års tid.

I en omfattande polisoperation greps under måndagen 68 personer, inklusive en katolsk präst, som är kopplade till ett av Europas största ”flyktingcenter” i staden Isola Capo Rizzuto i Kalabrien.

Anläggningen i fråga heter Sant’Anna Cara och har drivits av den katolska välgörenhetsorganisationen Misericordia [”Barmhärtighet” på svenska. reds. anm.] i samarbete med Kalabriens lokala maffiaorganisation Ndrangheta.

Centret, som har kapacitet att ta emot uppemot 1 200 personer, har enligt polisen varit ”en uttagsautomat för maffian”. Via verksamheten har de kunnat tillskansa sig lukrativa kontrakt vad gäller matleveranser och annan service till de boende.

— Om säg 500 migranter skulle äta lunch så levererades bara 250 portioner till centret. De övriga 250 fick gå hungriga till nästa matleverans kom, säger åklagaren Nicola Gratteri, som leder förundersökningen, vid en presskonferens.

— Samtidigt växte sig centrets chef, präst och deras vänner sig tjocka och köpte lyxbilar, båtar och fastigheter, fortsätter han.

Under åren har maffian tjänat 32 miljoner euro, vilket motsvarar 312 miljoner kronor, på verksamheten och under måndagens räd beslagtogs fastigheter och egendom till ett värde av över 800 miljoner kronor.

De gripna misstänks nu för bland annat bedrägeri, vapeninnehav, utpressning och missbruk av statliga pengar.

Källa:
Flyktingcenter drevs av maffian


  • Publicerad:
    2017-05-20 07:00