DJUR & NATUR De utnyttjade nattens mörker och hastigt uppkomna skador på nätet som omger deras inhägnad till att fly från sin fångenskap. Djurvårdarenhetens chef trodde på eftermiddagen att det blir svårt att återbörda dem.

Förra månaden handlade det om en kungskobra som smet iväg från sitt avskärmade utrymme. Nu har på samma friluftsmuseum lappugglorna lämnat sin bur. Då liksom nu följde en intensiv jakt. Då liksom nu var orsaken dåliga rutiner och bristande underhåll i kombination med rymlingarnas förbluffande förslagenhet. Medan kungskobran Sir Vääs / Houdini vid sin rymning påpassligt utnyttjade en ny och kreativ lösning för armatur, så hade avelsugglan Percy och hans son tillika kumpan vid namn Barr fräckheten att i skydd av mörkret på natten till tisdag dra orättmätig fördel av hastigt uppkomna skador på det utslitna nät som omger deras inhägnad. De smet helt enkelt ut genom hål orsakade av tyngande snö.

Kungskobran Sir Vääs rymning varade i närmare än vecka, men givet hans sätt att ta sig fram, så hade han vid gripandet ändå inte hunnit särskilt långt. Man kan här jämföra med vargen i Orsa djurpark, som för tre år sedan stod för en imponerande fysisk prestation då han nattetid klättrade över ett fyra meter högt elstängsel med taggtråd och hann ta sig flera kilometer bort innan han fick motta belöningen för sin insats: ett omgående verkställt dödsstraff. Oddsen för att flygkunniga Percy med son ska kunna infångas och återbördas bedömdes på eftermiddagen vara desto högre:

— Vi gör allt vi kan, men det ser mörkt ut, förklarade Linda Törnqvist, chef för djurvårdarenheten på Skansen i Aftonbladet. Hon vägrade dock i samma tidning att se slaget som förlorat:

— Vi hoppas att folk hör av sig om de ser ugglorna. Jag tror inte att de har tagit sig jättelångt, sa hon.

Precis innan publiceringen av denna artikel tillkännagav Skansen emellertid att en av lappugglorna, oklart vem av dem, nu återfunnits och återbördats.