BROTT. Den sadistiske pedofilen lyckades rymma utomlands, polisen vet men vill inte uttala sig om vilket land han befinner sig i. Mannen är nu internationellt efterlyst och en internationell arresteringsorder har utfärdats.

Det var under en permission som den 49-årige mannen, trots att han hade personal med sig från kliniken, lyckades rymma. Nu har han varit på fri fot i över två veckor och har dessutom lyckats lämna landet, det man vet är att han befinner sig i ett land utanför Norden. Mannen hade strax innan han rymde hämtat ut ett pass.

— Det här är ytterst genant för oss, säger Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef vid rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

I måndags uttalade Eriksson sig om det faktum att mannen hade fått ut ett pass, han sa då att det inte finns något förbud som säger att någon som sitter på sluten avdelning med särskild utskrivningsprövning inte skulle få hämta ut ett pass. Men nu framkommer det att det enligt passlagen inte skulle ha varit möjligt för mannen att få ut ett pass. Därför utredes händelsen nu av både den rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall och polisen.

— Det ska ligga ett passhinder för sådana personer som ska synas direkt på skärmen när en ansökan görs, berättar Börje Öhman, kommunikationschef vid polisen i Västernorrland.

Samma dag som mannen rymde meddelade rättspsykiatriska kliniken polisen om att mannen var på fri fot och gjorde en så kallad handräckningsbegäran. Men det var inte förrän efter att media hade rapporterat om att en sadistisk pedofil hade rymt som polisen förstod att mannen var farlig. Trots att den 49-årige mannen bedöms som extremt farlig och ses som en sadistisk pedofil så vill inte polisen gå ut med en bild på mannen.

Källor:
Rättspsyk erkänner brist vid rymning
Pedofil på rymmen har flytt utomlands


  • Publicerad:
    2015-06-13 00:50