GÄVLE Tre schimpanser sköts till döds och en skottskadades i samband med att de lyckades rymma från aphuset i Furuviksparken. Djurparken försvarar nu avrättningen av schimpanserna med att de är ”livsfarliga”.

Det var vid 12-tiden på onsdagen som polis, räddningstjänst och jägare involverades i en insats för att lokalisera flera schimpanser lyckats rymma från aphuset i Furuviksparken i Gävle. Schimpanserna ska ha rört sig fritt inne på djurparken, varpå personal snabbt evakuerades.

Dramat fick sin upplösning under onsdagskvällen när Furuviksparken meddelade att man skjutit ihjäl tre schimpanser och skottskadat en fjärde.

”Vi har idag varit tvungna att avliva tre av våra sju schimpanser och det är oerhört smärtsamt för oss alla. Det är individer vi tagit hand om, lärt känna och värnar om. Schimpanser kan upplevas fredliga men de är extremt farliga. De är snabba, mycket starka och generellt orädda. Det kan snabbt eskalera till en livsfarlig situation”, skriver Furuviksparken på Facebook.

Många har kritiserat djurparken för att man valt att skjuta skarp mot djuren istället för att bedöva dem. Men Furuviksparken hävdar att detta vore för farligt för människor:

Sövning är inte ett alternativ när en schimpans tar sig utanför sitt hägn med risk för människors säkerhet. För att skjuta med sövningspil så behöver man vara väldigt nära djuret. Detta kombinerat med att det kan ta upp till 10 minuter innan sövningsmedlet verkar skulle innebära stor fara för människors säkerhet.

Djurparken skriver också att de resterande fyra schimpanserna nu befinner sig i aphuset men att de inte är ”instängda i sina hägn”. Flera Facebookanvändare tolkar detta besked som att djuren är instängda och därmed inom kort också kommer att skjutas.

I ett nytt inlägg skriver Furuviksparken dock att man försöker skicka in veterinärer som kan ta hand om den skottskadade schimpansen, men att man fick avbryta under torsdagskvällen för att det blev för mörkt.

”Under dagen har vi genomfört varsamma observationer av utrymmet de befinner sig i. Veterinärerna kunde observera tre schimpanser som gick runt och en schimpans som låg ner, men där vi tyvärr inte kan bekräfta skadeläget i nuläget”, skriver Furuviksparken.