SPIONPROGRAMS-SKANDALEN. Fransk press noterar att landets president, känd för att ogärna byta telefon och telefonnummer, nu när Pegasus-skandalen rullas upp – byter båda två.

Den franske presidenten Emmanuel Macron uppges ha haft samma telefon och telefonnummer i flera år. Nu har han bytt ut båda.

Den nu utbytta telefonen finns på en nyligen avslöjad lista över 50 000 troliga mål för det israeliska spionprogrammet Pegasus, vilket enligt dess skapare utvecklats för spionage på ”terrorister och kriminella”.

Enligt en aktuell storskalig medieutredning har ett antal regeringar avsiktligt använt det israelisk-tillverkade spionverktyget för att mjölka ”aktivister för mänskliga rättigheter, journalister och främmande länders politiker” på information.

Den franske presidentens telefon- och nummerbyte inträffar efter rapporter i medier om att hans tidigare telefon med stor sannolikhet kontrollerats av Marocko med användning av Pegasus – som är känt för att penetrera även ytterst starka säkerhetsprogram för mobiltelefoner.

Regeringens talesman Gabiriel Attal har tidigare tillkännagivit att säkerhetsprotokoll – i synnerhet sådana som involverar landets president, ska justeras i ljuset av de blottlägganden som en internationell grupp journalister gjort om vissa regeringars nyttjande av Pegasus för att spionera på ”journalister, aktivister, människorättsförespråkare, utländska tjänstemän och även statsledare”.

Spionprogrammets skapare, det israeliska företaget NSO Group, hävdar att verktyget har skapats och använts enkom med syftet att spionera på ”farliga kriminella och terrorister”.

Attal har vidare förklarat att Macron tar uppgifterna om att hans telefon ska ha kontrollerats och mjölkats på information ”på yttersta allvar”.

Premiärminister Jean Castex har uttalat att presidenten beordrat en rad olika granskningar av ”de faktiska omständigheterna bakom det misstänkta missbruket av spionvaran Pegasus”.

Le Monde: ”Det är Marocko – igen!
Den franska tidningen Le Monde hävdar att Marocko ligger bakom den misstänkta Pegasus-attacken mot Macrons telefon, och erinrar om att det landets regering ”försökte göra samma sak redan 2017”.

Den gången nekade Marocko till anklagelserna. Den här gången har man bemött de nu aktuella anklagelserna med krav på bindande bevis för att man skulle gjort sig skyldig till missbruk av programvaran Pegasus.

Macron är inte den enda statsledaren på listan över 50 000 ”möjliga mål” för spionprogrammet.

Telefonnumren till Iraks president Barham Salih, Pakistans premiärminister Imran Khan, Egyptens premiärminister Mostafa Madbouly, Europarådets president Charles Michel – och många andra politiker – återfinns på listan som upprättats av ”kollektivet bestående av undersökande journalister” som grävt i detta ärende.


  • Publicerad:
    2021-07-23 00:25