JUDISK MAKT. På det israeliska spionprogramföretaget NSO Group talar man om ”ej belagda teorier” när man anklagas för att hacka journalisters telefoner: ”Endast terrorister och kriminella hackas”.

Privat israelisk spionmjukvara har bevisligen använts för att hacka dussintals smartphones tillhörande ”reportrar, aktivister för mänskliga rättigheter samt den mördade journalisten Jamal Khashoggis flickvän”, enligt en undersökning genomförd av judiskägda Washington Post och 16 andra nyhetsföretag.

Spionprogrammet uppges vara ”i militär klass” samt licensierat av ”det israeliska spionprogramvaruföretaget NSO Group”.

Enligt studien finns de hackade telefonernas nummer på en lista över fler än 50 000 telefonnummer registrerade i länder ”särskilt kända för att övervaka människor”.

Listan med telefonnummer förklaras i Washington Post ha delats med tidningen och de andra medierna av ”den ideella journalistföreningenHidden Stories med säte i Paris samt ”gruppen för mänskliga rättigheterAmnesty International.

NSO Group har i ett flertal uttalanden förnekat rapportens slutsatser och menar att analysen bygger på ”ej belagda teorier” baserade på ”missledande tolkning” av läckta data.

Spionprogramföretaget har vidare förklarat sig ”mer än villigt att utreda varje trovärdig anklagelse om missbruk och därefter vidta lämpliga åtgärder”.

NSO Groups spionmjukvara Pegasus är licensierad till regeringar över hela världen och kan enligt rapporten hacka mobiltelefoners data och aktivera mikrofonen.

Vid företaget garanterar man att spionmjukvaran endast används för att övervaka ”terrorister och andra kriminella”.


  • Publicerad:
    2021-07-19 19:30