INRIKES. En man har dömts efter att hakkors synts i titeln på hans Spotify-spellista. Det är första gången någon döms för ”hets mot folkgrupp” på Spotify. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

En man boendes i Västernorrland har nyligen dömts till 40 dagsböter för ”hets mot folkgrupp”. Anledningen är att två hakkors syntes på mannens spellista på musiktjänsten Spotify. Det är också första gången någon döms för brottet på Spotify.

Spellistan hade titeln ”Pilsnerbil&tjack”, omgivet av två hakkors. Åsiktsbrottet påträffades av en slump då en polisman sökt efter en specifik låt på Spotify som innehöll ordet pilsner, hävdar SVT Nyheter. När polismannen såg den förbjudna symbolen valde han att göra en polisanmälan.

I förhör förklarade den misstänkta mannen att symbolerna endast hade använts för att spellistan ”skulle uppmärksammas”. Förmodligen för att folk skulle bli chockade av att se hakkorsen, och därefter välja spellistan.

I slutet av förra året åtalades en 15-årig pojke för att han döpt en Spotify-spellista till ”Vit makt, n*gerslakt”, åtalet lades senare ner eftersom spellistan hade skapats innan pojken var straffmyndig.


  • Publicerad:
    2020-10-06 18:15