Dagens datum 25 februari: Horst Mahler dömdes denna dag för att offentligt utmanat historieskrivningen kring den så kallade förintelsen.

horst-mahler

Onsdagen den 25 januari 2009 föll domen på sex års fängelse mot den tyska advokaten Horst Mahler. Hans brott bestod i att ha ifrågasatt den officiella historieskrivningen kring andra världskriget, vilket inte är tillåtet i Förbundsrepubliken Tyskland. Horst Mahler hade spridit boken ”Lectures on the Holocaust” som bryter mot åsiktsslagarna i Tyskland.

Horst Mahler höll sin egen slutplädering som pågick omkring en timme. Han förklarade att folkets vrede håller på att nå kokpunkten och att domaren själv ska akta sig så att han inte blir skållad. Trots att maxstraffet för att ”förneka förintelsen” var fem år valde domaren Martin Rieder att öka längden med ytterligare ett år. Anledningen var enligt domaren att Horst Mahlers tal vid rättegången visade att han totalt saknar ånger.

Flera domar kom att utfärdas mot Horst Mahler för samma åsiktsbrott, bland annat för ett videouttalande som spridits via Horst Mahlers hemsida. I videotalet som är närmare en timme långt klargör han sin ståndpunkt:

”Förintelsen är en lögn! Påståendet att den är bevisad är en lögn! Det finns inga bevis för den!”

Med alla domar räknade hade den 73-årige Horst Mahler ett tolvårigt fängelsestraff framför sig, vilket kan vara att jämföra med en livstidsdom för en person i hans ålder.

Horst Mahler valde att uttala sin ståndpunkt medveten om att det skulle leda till fängelsestraff. I sitt videotal förklarar han att rättegångarna mot honom kan öka medvetenheten om förtrycket som det tyska folket lever under. I talet meddelade han:

”Vi är inte värda att kalla oss tyskar om vi inte står upp för sanningen och istället underkastar oss lögnen.”

Rekommenderad läsning:
Livslångt fängelsestraff väntar för åsiktsbrott

Relaterade artiklar:
Horst Mahler dömd för åsiktsbrott
Horst Mahler dömd till nio månaders fängelse
Tysk nationalist förbjuds att åka på förintelsekonferens
Från terrorist i RAF till patriot

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-02-25.


  • Publicerad:
    2016-02-25 00:01