LÖGNMEDIA En av de populäraste serierna på finska public service just nu handlar om raggare i finlandssvenska Österbotten. Media gnäller nu om att ”högerextrema symboler” och Nordiska Motståndsrörelsens tyrruna syns i serien och frågar de ansvariga bakom varför det inte censurerats.

Finska public service-bolaget Svenska Yle har gjort en serie om finlandssvenska ”raggare” på den österbottniska landsbygden. Serien vid namn Pilsnerraggarna hör till de mest populära serierna för tillfället och de har följt med de medverkande både i deras vardag och mer festliga dagar under ett halvt år.

— Pilsnerraggarna är en realityserie, vilket innebär att vi strävar efter att visa hur de medverkandes vardag ser ut och hur personerna tänker, säger prodcenten bakom serien, Oliver Kivi.

Hittills finns det en säsong med sex avsnitt som släppts på Yle Arenan. Det krävs ingen inloggning för att se Pilsnerraggarna och den går även att se utomlands.

Motståndsrörelsens symboler synliga

Hufvudstadsbladet (HBL) gnäller i en artikel om pro-vita budskap, symboler och klistermärken som syns i serien. Det handlar bland annat om ett klistermärke som sägs härstamma från den numera förbjudna finska grenen av Nordiska motståndsrörelsen. Budskapet på klistermärket lyder: ”Mångkultur är skadligt för dina barn och barnbarn”. HBL ondgör sig också över att en tyrruna skymtas i bakrutan på en bil samt ”t-tröjor med koppling till högerextrema organisationer”.

Producenten bakom säger att de är medvetna om ”kopplingarna till extremhögern” men att betydelsen bakom t-skjortan [en Skrewdriver t-skjorta reds. anm] framkom först efter att serien släppts. Vidare verkar tidningen indirekt antyda att de pro-vita budskapen kunde ha censurerats och ställer frågan till de ansvariga bakom varför så inte har gjorts.

— Vi strävar efter att visa vardagen och en oförskönad verklighet av det här gänget. Avsikten med programmet har ju inte varit att visa någon form av politiska åsikter, försvarar Kivi sig med.

Han poängterar vidare angående seriens innehåll att det bara är en ”nischkultur som håller på i Svenskfinland”. Huruvida han menar nationalsocialismen, Nordiska motståndsrörelsen eller raggarkulturen framgår inte av hans kommentarer.

Beslutat att det inte ska censureras

Den ansvariga utgivaren på Svenska Yle, Johanna Törn-Mangs, säger att frågan om att censurera programmet har diskuterats på bolagets ”etiska” möte. Hon säger att man där har tagit beslutet att inte censurera programmet.

— Det är en dokumentär realityserie där vi skildrar de medverkandes raggarliv på landet i Österbotten. En av Yles uppgifter är att visa olika aspekter av vår verklighet och visa människor som lever och tänker på olika sätt i hela landet, menar Törn-Mangs.

Mathilda Vestergård som medverkar i serien och äger bilen där bland annat tyrrunorna syns, menar dock att de inte alls är politiska och att det mesta bara följt med då hon köpt bilen. På frågan om de är politiska har hon ett bestämt svar:

– Nej, gud, nej. Det kan man verkligen inte säga, svarar Vestergård.