AKTIVISM Medan det inledande torgmötet möttes av blandade reaktioner, mottogs de följande rondell-aktionerna och den avslutande aktiviteten vid burn-out-tävlingen av bilentusiasternas hyllningar och ovationer.

Cruising-evenemang brukar vara en miljö, där en betydande andel av deltagarskaran utgörs av personer mottagliga för nationalistiska och till och med nationalsocialistiska budskap. När Västerås Summer Meet arrangerades på lördagen, fanns Nordiska motståndsrörelsen sin vana trogen på plats. Kommunen hade i år förvägrat arrangörerna tillstånd till evenemangets egentliga huvudarrangemang, men uppgavs däremot ha givit sitt godkännande av några mindre aktiviteter, som brukar ingå i programmet. Motståndsmännen inledde dagens aktivism med att tåga till ett mindre torg i staden, vilket intogs av fanbärare och där tal sedan hölls och flygblad delades ut.

Publikens mottagande av budskapet, som bland annat omfattade det pågående folkutbytet beskrivs av Nordfronts reporter som blandat.

Efter omgruppering, transport och tämligen omfattande polistrakasserier inkluderande försök till åsiktsregistrering ställde Motståndsrörelsens aktivister upp med fanor i två väl valda rondeller, för att distribuera flygblad och klistermärken till entusiastiska ungdomar, som sakta passerade i bilar.

Nordfronts reporter berättar om förbiglidande ungdomar som vid de två rondellerna visade motståndsmännen sin uppskattning genom hälsningar med höjd högerarm samt spelande av nationell musik på hög volym. Polisens försök att störa denna aktivitet, bland annat genom att i en av rondellerna utplacera två polisbussar uppges inte ha haft någon som helst effekt på dessa unga människors entusiasm.

Aktivisternas tredje stora insats gjordes vid den del av programmet, som visade sig vara den enda av kommunen vederbörligen godkända, nämligen burn-out-tävlingen.

Här valde motståndsmännen att fritt cirkulera bland de uteslutande vita besökarna, för att erbjuda dem en chans till mingel. Och det skulle visa sig bli bilentusiaster som uppsökte aktivister, snarare än tvärtom. De förras begär efter information, interaktion, propagandamaterial av alla de slag, selfies med motståndsmän – samt ett tillfälle att få framföra sina hyllningar till dem – syntes enligt Nordfronts reporter på plats omättligt.