Medievärlden har skrivit en konstig artikel som heter ”Så hanterar Ljusnan nazisternas attack”. Artikeln handlar om Ljusnans rapportering kring gruppvåldtäkten i Bollnäs, de efterföljande händelserna och de två planerade demonstrationerna nu på lördag.

Förutom att rubriken är missvisande, då ingen har attackerats, innehåller artikeln även rena faktafel. Till exempel påstås det i artikeln att Motståndsrörelsens tidigare protestaktion i Bollnäs blixtsnabbt mobiliserades ”via internet och sociala medier”, vilket inte stämmer. Den aktionen organiserades helt och hållet genom organisationen.

Utöver att komma med faktafel och svenskfientliga vinklingar, som betonandet av att ”i juli ägde en påstådd våldtäkt rum i Bollnäs”, ger sig Medievärlden och journalisterna vid Ljusnan in i en rad logiska kullerbyttor.

Mediavärldens artikel är skriven av Lisa Bjurwald från den svenskfientliga stiftelsen Expo. På Mediavärldens hemsida finnas en reklambanner för att bli en ”Expo Supporter”.

Kvinnosyn
– Vi har fått höra att ”Kvinnorna som jobbar på [tidningens sajt] HelaHälsingland.se är så fula att inga svenska män vill ha dem”. Först utger de sig för att vilja försvara kvinnor, sedan yttrar de sig så här! Deras kvinnosyn är väldigt märklig, säger Ylva Lundin till Medievärlden.

Vad Ylva inte verkar förstå är att ett erkännande av det faktum att vissa kvinnor ser bättre ut än andra inte nödvändigtvis är ett uttryck för en dålig kvinnosyn. 

Vidare är det inte rimligt att jämföra importerade gruppvåldtäkter och den bakomliggande kvinnosynen med kommentarer skrivna av upprörda och anonyma personer i något kommentarsfält på Internet. Motståndsrörelsen kan inte heller hållas ansvarig för allt som skrivs i vårt kommentarsfält, för till skillnad från Helahälsingland.se så förhandsmodererar vi inte Nordfronts kommentarsfält och vi censurerar inte heller alla inlägg som vi inte fullt ut sympatiserar med.

De tre 17-åringarna och den antirasistiska demonstrationen
Från första början har Ljusnan gjort reklam för den så kallade antirasistiska manifestationen och lyft fram de tre 17-åriga tjejerna som arrangerar den.

– Först skrev vi bara ”arrangörerna”, för att minska pressen på dem. Men i samband med att de höll en presskonferens fotade vi dem och skrev ut deras namn, säger Ylva Lundin till Medievärlden.

Trots att tjejerna själva valde att bli offentliga och Ljusnan hjälpte till genom att ge dem publicitet, hade tidningen Ljusnan sedan mage att klaga över att tjejerna uppmärksammades även av andra medieaktörer.

– De tre unga tjejer som tog initiativ till en manifestation mot rasism har under de senaste dagarna hängts ut på flertalet främlingsfientliga hemsidor, skrev Ljusnan den 18 juli.

Det viktiga verkar alltså inte vara vad som skrivs utan vem som skriver något. För när andra skriver exakt samma sak som Ljusnan är det en ”uthängning”. Att offentliga personer sedan utsätts för så kallat näthat är inte heller något som Motståndsrörelsen kan hållas ansvarig för och näthat är inte något som exklusivt drabbar självutnämnda antirasister, även om antirasister kanske inbillar sig det och gillar att ta på sig offerkoftan.

”Det handlar inte om politik”
– Det var nazisterna som gjorde det till en politisk fråga, en invandrarfråga”, säger Lilian Sjölund som är ledarskribent på Ljusnan. 

Någon förståelse för att pappan till den våldtagna flickan protesterade mot antirasisternas politisering av händelsen har dock inte Lilian Sjölund. 

– Vi på tidningen har inte gjort det. Och tjejerna och deras manifestation handlar inte om politik, utan om att stå upp för mångfald, säger Lilian Sjölund och spelar oskyldig.

Men faktum kvarstår. Fenomen som är kopplade till massinvandringen ÄR ”invandrarfrågor”. Och när Lilian Sjölund menar att hon och den antirasistiska manifestationen inte sysslar med politik visar hon tecken på storhetsvansinne. ”Stå upp för mångfald” har nämligen en konkret och politisk betydelse och att inte se det är ett tecken på totalitära tendenser, där man upphöjer sin egen åsikt till en sanning som ligger över det politiska och inte får ifrågasättas.

Höjden av skenhelighet kommer sedan från Lilian Sjölund när hon förnöjt skryter om att hon ska göra ett ”statement” på lördag.

– Jag och vår politiske chefredaktör Anders Eklund kommer faktiskt att säga några ord vid inledningen av deras manifestation på lördag, som ett litet statement, säger Sjölund men menar alltså fortfarande att hon är opolitisk.

Som ett sista exempel kan det nämnas att ledarredaktionen som Lilian Sjölund ingår i skrev en ledare med rubriken ”Visa rasisterna vem som bestämmer!” I den talar man om ”högerextrema krafter”, ”nazister” och ”rasism” och skriver att ”den här lilla gruppen får aldrig vinna”. Men vi ska alltså fortfarande tro på påståendet att deras manifestation inte handlar om politik.

Angående Motståndsrörelsens agerande kring våldtäkten
Eftersom det påstås att Motståndsrörelsen gör politik av våldtäkten i Bollnäs kan det vara värt att avslutningsvis reda ut vissa saker. Vad det hela egentligen handlar om är att Motståndsrörelsen angriper ett samhällsproblem genom att uppmärksamma det här fallet. Detta är helt normalt och de som klagar över att Motståndsrörelsen bara ”utnyttjar en tragisk händelse” är människor som annars inte är sena med att utnyttja händelser som till exempel Utöya-dådet och mordet på John Hron. Motståndsrörelsen har här dessutom tackats för vårt agerande av den våldtagna flickans familj.

I kölvattnet av Motståndsrörelsens uppmärksammande av gruppvåldtäkten och dess orsaker uppstår debatter. Systemlojala tidningar försöker då tysta ner debatten eller leda den på antirasistiska villospår genom manifestationer och bortförklaringar. Anhängarna av mångkulturen är nämligen inte intresserade av att lösa problem om lösningen kräver ett avvecklande av mångkulturen. Detta upprör många svenskar som inte besitter samma resurser som liberalerna på Ljusnans ledarredaktion. De upprörda svenskarna försöker ändå göra sin röst hörd så gott de kan, men deras rop på hjälp avfärdas av makthavarna som ”näthat”.

Det är alltså dessa folkliga missnöjesyttringar på Internet och Motståndsrörelsens aktioner som Medievärlden nu kallar för ”nazisternas attack”.


  • Publicerad:
    2012-08-21 20:20