GABON. USA uppges ha intervenerat för att förhindra politisk förändring i Gabon.

Tidigt på måndagsmorgonen ska en grupp militära officerare med våld ha intagit en radiostation i Gabons huvudstad Libreville. Skottlossning rapporteras ha hörts i stadskärnan samtidigt som alla utsändningar från radiostationen tystnade.

Kuppmakarna talade sedan till nationen via den statliga radion om sitt missnöje med den sittande presidenten Ali Bongo. Presidentens nyårstal tidigare ska tydligen ha gjort gruppen med officerare förtvivlade över situationen i landet, varför de inte såg någon annan utväg än att försöka ta över makten över Gabon med militärt våld.

Den sittande presidenten drabbades av en stroke förra året och befinner sig för närvarande utomlands som ett led i hans konvalescens.

En talesman för Gabons regering meddelade senare samma dag att den grupp med militära officerare som försökte ta över makten över Gabon genom en väpnad militärkupp nu har blivit arresterade och att ordningen i landet nu är under kontroll. Men medan den sittande regeringen fortfarande under förmiddagen hävdade att kuppmakarna hade blivit arresterade hördes ännu sporadisk skottlossning runtom den radiostation som tidigare hade blivit intagen med våld av kuppmakarna.

USA upprätthåller maktordningen
En skenbart märklig omständighet är att USA:s president Donald Trump enligt uppgifter ska ha beordrat en kontingent med 80 amerikanska soldater med ”lämplig militärutrustning” samt flygplan till Gabon som en förebyggande åtgärd ifall det skulle bryta ut våldsamheter eller något kuppförsök skulle äga rum.

Dessa anlände, tungt beväpnade, till Libreville redan den 2 januari. De amerikanska soldaternas uppgift sades vara att skydda den amerikanska ambassaden samt dess personal och skydda amerikanska medborgare på plats samt även, vid behov, bistå den sittande regimen med militär expertis.

Det mesta tyder därför på att kuppmakarna haft läckor som kunnat förvarna regimen om det förestående kuppförsöket och som därefter har bett amerikanarna om militär förstärkning på plats för att återställa den rådande geopolitiska ordningen.

Källor:
URGENT GABON. Situation confuse à Libreville – Lundi 07/01/2019 (YouTube)
Shots fired as military seizes radio station in apparent Gabon coup attempt
Rebel Gabonese soldiers arrested, order to be restored within 2-3 hours – govt spokesman
Trump sent 80 US troops to Gabon over possible violence in DR Congo


  • Publicerad:
    2019-01-08 17:00