POLISEN Polismyndighetens beslut att neka demonstrationstillstånd till kontrajihadisten Rasmus Paludan misstänks vara resultatet av politiska påtryckningar, enligt Dagens Nyheter. Nu kräver representanter från olika partier ett extramöte i polisens insynsråd för att rikspolischefen ska förklara sig.

Politiska påtryckningar misstänks ligga bakom Polismyndighetens beslut att neka den kontrajihadistiska politikern Rasmus Paludan demonstrationstillstånd, enligt Dagens Nyheter.

Nu uppstår krav på ett extramöte i polisens insynsråd för att rikspolischefen ska ställas till svars.

Rasmus Ling (MP), ledamot i riksdagens justitieutskott och i polisens insynsråd, berättar för Dagens Nyheter att det är nödvändigt att undersöka detta närmare.

”Vi måste gå till botten med detta. I ett första läge har jag skickat en förfrågan om ett extra insynsrådsmöte med rikspolischefen under kommande vecka”, säger Ling.

Han vill kunna ställa frågor om tillståndsgivningen generellt och om eventuellt politiskt tryck som kan ha påverkat beslutet.

Polisens insynsråd består av representanter från alla riksdagspartier samt rikspolischefen. Formellt syftar rådet till att ge allmänheten insyn i polisverksamheten.

Enligt uppgifter till DN har polisen utsatts för påtryckningar från politiker både från den tidigare och den nuvarande regeringen för att inte ge demonstrationstillstånd till Paludan. Olika förvaltningsrätter har i tio olika domar kritiserat polisen för att ha nekat tillstånden.

Den nuvarande justitieministern Gunnar Strömmers (M) presstjänst skriver: ”Hur Polismyndigheten gjorde sin bedömning i den här frågan är en fråga för myndigheten.”

Den tidigare justitieministern Morgan Johansson (S) skriver i ett mejl till tidningen: ”Polisen informerade oss kontinuerligt om hur de hanterade och förberedde sig inför koranbränningarna, men vi lade oss självklart aldrig i deras tillståndsgivning.”