UMEÅ. Miljöpartiet i Umeå har fått en ny ordförande. Men enligt den avgående ordföranden beror ledarbytet på en kupp utförd av “rasistiska krafter”. Som protest har han och några andra valt att lämna partiet.

mp naser

Nasser Mosleh, före detta ordförande för Miljöpartiet i Umeå, menar att rasister ligger bakom att han inte fick förnyat förtroende.

Under gårdagen hade Miljöpartiet i Umeå årsmöte. Efter flera omröstningar och slutligen en lottdragning valdes Simone Andersson till ny sammankallande, en titel som i Miljöpartiet motsvarar ordförande.

Alla är dock inte lika nöjda med den nya ledningen. Den tidigare ordföranden Nasser Mosleh, som alltså inte fick förnyat förtroende, menar att “rasistiska krafter” har legat bakom de strukturella förändringarna som nu sker i partiet. I en intervju till SVT Västerbotten utvecklar han:

— Jo men det som har gjort att rasisterna har kunnat etablera sig och kunde mobilisera sig. Och kommer in på den här möte och göra som dom gjort. Det betyder inte att dom som har fått uppdraget att dom är rasister. Jag menar att på grund av att det finns rasistiskt kraft, det är det som har hänt har hänt.

Simone Andersson, som bara varit medlem i partiet sen före valet, tycker att det är trist att Nasser Mosleh och andra känner så.

— Det känns som tråkiga anklagelser, men framför allt är det en tråkig känsla och upplevelse som Nasser Mosleh och andra i partiet gett uttryck för. Så ska man inte behöva känna eller uppleva. Vi måste gå till botten med det här, säger hon.

Miljöpartiet i Umeå har under en längre tid drabbats av interna konflikter och stridigheter vilket även tidigare lett till avhopp. Inför valet anklagades avdelningen bland annat för att använda sig av “ohederliga metoder” när man fastställde sina kandidater. Kritiken var då framförallt riktad mot den tidigare ordföranden Nasser Mosleh som enligt uppgift ska ha styrt sin lokalavdelning med järnhand. Det hela gick så långt att en lokal miljöpartist uppmanade umeborna att inte rösta på Miljöpartiet i Umeå.

Källor:
Massavhopp efter årsmötet
Lokala Miljöpartiet på villovägar


  • Publicerad:
    2016-03-15 00:05