SVERIGE. Valberedningen vill ersätta Gustav Fridolin och Åsa Romson som språkrör för Miljöpartiet. De båda anses ha så pass lågt förtroende att de ej kan sitta kvar på sina poster.

Under gårdagen kom valberedningens beslut. Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson har så pass lågt förtroende att de ej kan sitta kvar som språkrör för Miljöpartiet.

Nästa helg håller partiet kongress i Karlstad och då väntas val av språkrör. Antingen väljs nya eller så väljs de sittande om. De båda språkrören har redan tidigare sagt att de är öppna för att lämna över sina språkrörsposter om valberedningen anser att någon annan kan göra jobbet bättre, annars har båda också uppgett att de gärna sitter kvar på sina poster.

— Nej, det vill vi verkligen inte, svarar Fridolin på frågan om han och Romson vill avgå på eget initiativ.

I dagsläget finns dock endast en kvinnlig kandidat som ersättare, vilket sätter käppar i hjulen. Språkrörsfunktionen innebär nämligen ett delat ansvar vilket gör att man enligt valberedning bör ersätta båda språkrören samtidigt men någon manlig kandidat som skulle kunna ersätta Fridolin finns alltså i dagsläget inte.

Oavsett vad som händer inom partiet kommer Romson och Fridolin att sitta kvar som ministrar för partiet om inte regeringen kommer fram till annat.

Källor:
Uppgifter: Valberedningen vill avsätta Romson och Fridolin
Språkrören: ”Vi är beredda att lämna över”


  • Publicerad:
    2016-05-07 13:00