TREDJE RIKET. Vera Oredsson fortsätter i denna fjärde artikel att berätta om minnen från Tredje riket, här med fokus på den 20 april 1939 och Adolf Hitlers femtionde födelsedag.

Min mor ropade, bad mig för en gångs skull den 19 april att inte lägga mig till natten utan att vi skulle göra en sen kvällspromenad till Schlosstrasse, en lång affärsgata i vårt område i Berlin-Steglitz. Det var ovanlig och spännande för en 11-åring.

Natten var rätt ljum och vi promenerade längs vår tysta gata kantad med stora träd där lyktorna blänkte bland de späda löven och doften av vårblommor kändes svagt i luften. Schlosstrasse – gatan var nästan upplyst av skyltfönstren som kastade sitt sken över trottoarerna. Inga varor var utlagda i fönstren då de var smyckade med blommor, gyllene band eller flaggor kring bilden av Führern Adolf Hitler som skulle hedras på sin kommande 50-årsdag.

Så underbart vackert, lugnt promenerande Berlinare stannade upp vid varje skyltfönster och kommenterade utsmyckningen. ”Ach, wie schön, geschmackvoll” hördes för att gå vidare till nästa.

Vid min inflyttning 2018 på hösten till Grängesberg fann jag en nisch där min Führer-bild skulle passa förträffligt. Jag hängde upp den – men på kvällen rusade ett par hjälpande kamrater in och ropade: ”Den syns genom fönstret, du kan åtalas för hets mot folkgrupp, du måste flytta den!” Min första reaktion var: ”Vad är det för land jag kommit till, får jag inte ens hänga upp en bild var jag vill i mitt eget hem?” Inte ens på Nordfronts hemsida får en bild av Adolf Hitler visas. Men i mitt hjärta finns minnet kvar av denna natt mellan den 19–20 april 1939 och det kan jag väl inte åtalas för?

/Vera Oredsson

Översättning: ”Ach, wie schön, geschmackvoll” = Ack hur vackert, smakfull


  • Publicerad:
    2021-04-20 10:10