INRIKES. I somras meddelade polisen att man är fler poliser än någonsin. Samtidigt har man mörkat att antalet poliser i yttre tjänst minskat sedan 2015.

Ansvariga politiker, och polismyndigheten själv i somras, har skrutit om att man är ”fler poliser än någonsin”. Statistik som begärts ut av polistidningen visar dock att antalet poliser i yttre tjänst minskat sedan 2015. Statistiken har varit hemligstämplad och lämnades ut först efter beslut i kammarrätten.

År 2015 var 9 226 poliser i yttre tjänst enligt statistiken, som dock inkluderar poliser som är sjukskrivna samt föräldra- eller tjänstelediga. År 2019 var siffran nere på 9 049 poliser, vilket innebär att andelen i yttre tjänst minskat från 46 till 44 procent av kåren. På 100 000 invånare går det numera bara 88 poliser.

— Det är för att poliser i yttre tjänst har de lägsta lönerna och har svårt att göra lönekarriär och söker sig därifrån. Samtidigt har vi en polisbrist i hela organisationen och det behövs fyllas på även när det gäller utredningar och på andra ställen. Så polisbristen i sig är stor i hela organisationen, säger Lena Nitz, ordförande till polisförbundet, till Sveriges Radio om minskningen.

Minskningen kan enligt Nitz få följdproblem:

— Ju färre vi är desto tuffare blir det för de som är kvar, så det är en jätteviktigt fråga. Därför är det otroligt viktigt att vi får en bättre arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor och arbetstider.

Stefan Holgersson, professor i polisvetenskap, är enligt uttalanden till Sveriges Radio kritisk till att uppgifterna hemlighållits:

— Det som är intressant är den stora viljan att mörka det här, att man inte velat lämna ut uppgifterna och varför det har minskat. Bilden av att det aldrig har varit så många poliser förut är lätt att uppfatta som att det är yttre personal som menas.


  • Publicerad:
    2020-09-04 14:15