SVERIGE. Tidigt under måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en brand som startat i en moské i Avesta. Polisen misstänker nu att branden var anlagd.

Tidigt på måndagsmorgonen fick räddningstjänsten in larm om att en moské brann i Avesta. Polisen verkar vara övertygade om att branden var anlagd och händelsen rubriceras som mordbrand.

— Någon ska ha varit inne i lokalen och med någon form av brännbar vätska startat bränder i mattor på golvet, säger informationsansvarige hos Dalapolisen, Stefan Dangardt.

I lokalen håller Södra Dalarnas islamiska kulturcenter till och enligt polisen ska det vara någon som har koppling till lokalen som upptäckt branden och som sedan larmade polis och räddningstjänst.

— Jag är väldigt upprörd och irriterad. Jag är inte van med sådant här. Vi har invandrat från andra länder för säkerheten här, för att få det bättre. Den senaste tiden har det hänt väldigt mycket saker och det känns nytt för oss att det händer i Avesta, säger imamen Hassan Sadaka.

När Sadaka fick frågan av DT om han tror att branden var anlagd så var han, liksom polisen, helt övertygad om att någon medvetet tänt eld på moskén.

— Det är jag hundra procent säker på. Personen som gjorde det här har gått runt i lokalen och försökte elda för att hela stället skulle bli förstört. Man började med mattorna för att man trodde att det skulle sprida sig snabbt men det lyckades inte, sade Sadaka till DT.

Lokalen är avspärrad och en teknisk undersökning ska göras. Polisen har nu inlett en förundersökning om mordbrand.

Källa:
Misstänkt mordbrand i moskén


  • Publicerad:
    2014-09-29 20:30