SKELLEFTEÅ. Under natten till måndagen brann ett flerfamiljshus med en arabisk livsmedelsaffär ned till grunden i mångkulturella Boliden. Polisen misstänker mordbrand.

Kring 7-tiden på måndagsmorgonen brann det fortfarande i ruinerna till huset som inhyste en arabisk livsmedelsaffär. Till vänster i bild ses skylten till butiken ”Jakt och Trofé i Boliden”. Foto: Nordfront.

Nordfront och Studio Bothnia har tidigare uppmärksammat gruvsamhället Boliden i Skellefteå kommun som förvandlats till ett mångkulturellt centrum i norra Västerbotten med gängskjutningar och förnedringsrån med stympningar bara under det senaste året.

SE ÄVEN: Gangsterkrig i Norrland och halad homofana

Under natten till måndagen fortsatte trenden med grova brott i Boliden när ett flerfamiljshus i samhällets centrala delar brann ned till grunden. I huset fanns förutom två lägenheter även en arabisk livsmedelsbutik.

polisens hemsida skriver man att branden började någon gång efter 21-tiden på söndagskvällen. Först 22:38 larmas SOS och räddningstjänst och polispatrull åker till platsen. Man lyckas kontrollera elden, även om huset inte kunde räddas. Vid 7-tiden på måndagsmorgonen brann det fortfarande i ruinerna, bara meter från bygdens största jaktaffär ”Jakt och Trofé i Boliden” där man bland annat säljer ammunition och jaktvapen.

Polisen har valt att rubricera händelsen som misstänkt mordbrand. Utredningen leds av David Helgesson som är chef på polisens grova brott-avdelning i Umeå. Till lokaltidningen Megafonen vill han inte berätta exakt varför man misstänker mordbrand.

— Men det framkommer vissa omständigheter när polisen är på plats, som talar för att branden är anlagd. Det rör sig bland annat om vissa iakttagelser som har gjorts, berättar Helgesson för tidningen.

Området kring huset är nu avspärrat i väntan på att tekniker ska kunna undersöka den misstänkta brottsplatsen. Enligt Helgesson kan det ta flera dagar, då ruinerna först måste svalna innan man kan börja leta efter spår.

— Då ska teknikerna ta reda på vad som började brinna, varför, och om någon person kan knytas till händelsen. De materiella skadorna är stora, säger han.

Via sin hemsida skriver polisen att man vill komma i kontakt med alla som är boende på adressen, samtidigt som man efterlyser tips från allmänheten. Ingen person ska ha kommit till skada under branden som med största sannolikhet började i livsmedelsbutiken.

Nordfront har talat med en uppenbart skärrad Bolidenbo som bor i närheten av brandplatsen.

— Boliden har blivit ett helvete och det har gått utför på bara några år, säger Bolidenbon som vill vara anonym.

— Polisen är här varje dag, men vad hjälper det? Skellefteå kommun använder Boliden som dumpningsplats för alla möjliga suspekta typer.

Redan i mitten av 00-talet blev det till viss del avfolkade gruvsamhället Boliden en favoritplats för Migrationsverket och Socialtjänsten vad gäller att placera bostadslösa klienter, då tillgången på tomma och billiga bostäder var relativt hög. Trenden har eskalerat under de senaste två åren då samhället drabbats hårt av missbruk och kriminalitet.

Under förra året samlade Bolidenbor ihop en namnlista där man krävde att kommun och myndigheter agerade med kraft för att skapa ett tryggare samhälle.


  • Publicerad:
    2021-02-08 18:54