SVERIGE. Fyra 19-åriga män som stod åtalade för att ha gruppvåldtagit en ung kvinna på en studentkryssning på Galaxy frikändes idag av tingsrätten. Enligt rätten befann sig kvinnan inte i en ”särskilt utsatt situation”.

Det var i slutet av mars om en ung kvinna ska ha gruppvåldtagits på färjan Silja Galaxy under en så kallad studentkryssning. När färjan morgonen efter lade till i Stockholm stoppades alla män från att lämna fartyget eftersom polisen hade fått in ett larm om våldtäkten. Flera personer greps, misstänkta för att ha deltagit i övergreppet men flera av dem har efterhand släppts, och misstankarna mot dem avskrevs.

Det 12 maj väcktes dock åtal mot fyra män, samtliga i 19-årsåldern, misstänkta för grov våldtäkt.

— De har utnyttjat henne i en särskilt utsatt situation, på grund av såväl berusning som allvarlig rädsla, sa åklagare Angelica Runesson i samband med åtalet.

Enligt Runesson befann sig den unga kvinnan i en hytt tillsammans med en vän och tre unga män. Efter att vännen gick därifrån ska de tre männen ha våldtagit den unga kvinnan. En av dem stod, efter att han våldtagit kvinnan, vakt utanför hyttdörren och hindrade personer från att komma in. Sedan ska han ha släppt in en fjärde misstänkt våldtäktsman.

När rättegången avslutades för två veckor sedan släpptes de fyra unga männen, som konsekvent nekat till anklagelserna, ut ur häktet och idag kom domen mot de åtalade männen. Stockholms tingsrätt har beslutat att de samtliga misstänka våldtäktsmännen ska frikännas.

Rätten menar bland annat att det inte bevisats att någon av de som var i hytten skulle ha hindrat den unga kvinnan från att gå därifrån om hon så önskat och att hon varken på grund av berusning eller annat befann sig i en ”särskilt utsatt situation”.

”Den samlade utredningen visar inte att XX var så berusad att hon behövde straffrättsligt skydd för sin sexuella integritet”, skriver rätten i domen.

Rätten skriver också att det inte har framkommit att den unga kvinnan var rädd eller hade orsak att vara så rädd att hon behövde straffrättsligt skydd. Vidare står det i domen att de fyra åtalade männen har lämnat en samstämmig historia om vad som hänt och att kvinnans berättelse är inte ”tillräckligt klar och tydlig” för att kunna vägas mot de åtalades.

Källa:
Fyra män frias för misstänkt gruppvåldtäkt på studentkryssning


  • Publicerad:
    2016-06-17 14:40