RECENSION. Martin Saxlind har lyssnat på den nya skivan ”Motstånd” som släpptes förra veckan och innehåller musik från flera nationella artister.

Särskilt på 1990-talet var musik viktigt för den nationella rörelsen och den nationella musiken skapade en levande ungdomskultur som därefter tynat bort även om den aldrig helt dött ut.

Förutom piratkopiering som jag vet att vissa menar slog väldigt hårt mot den nationella musikscenen har artisterna särskilt på senare år drabbats av samma censur som drabbat alla som sprider nationella budskap. Förut gick det till exempel att hitta mycket nationell musik på Youtube och ofta var musiken väldigt populär med hundratusentals visningar på de mer populära låtarna. Idag står det ”Video borttagen” på nästan varenda låt i vissa av mina spellistor där jag hade sparat musik jag gillade.

Trots de försämrade förutsättningarna kämpar såväl nya som gamla musiker och band på och släpper regelbundet ny musik.

För egen del lyssnar jag idag inte längre så mycket på musik rent allmänt som jag gjorde när jag var yngre, men jag kollar ändå regelbundet upp ny nationell musik för att se om det är något vi borde lyfta fram i Radio Nordfront eller som Veckans låt på Nordfront.se. Min uppfattning är också att det börjat släppas mer och bättre nationell musik de senaste åren. Ett exempel på det är Ursinne som släppte sin debutskiva förra året och i högt tempo matar ut nya låtar på olika plattformar.

Det senaste exemplet på denna nytändning av den nationella musikscenen är förra veckans lansering av skivan ”Motstånd”. Att det är fyra artister som medverkar på skivan och därmed visar kulturella livstecken är lovande för framtiden.

Bärsärkarna
De första tre låtarna på ”Motstånd” är det Bärsärkarna som står för. Två av låtarna – ”Framåt Svenskar” och ”Vakna Sverige” – är nyinspelade versioner av klassiska låtar som bandet ursprungligen släppte redan 1993. Den tredje låten är ”Vi vill inte ha dig här” som är en cover på en gammal Dirlewanger-låt.

Bärsärkarnas låtar är och låter som klassisk frihetsrock men med nyare och fräschare ljud på denna inspelning, vilket inte är konstigt då det gått runt 30 år sedan de första versionerna av låtarna spelades in. Musiken har bra energi och driv, sången är aggressiv och matchar musiken på ett bra sätt.

Henrik Pihlström
Efter Bärsärkarna följer fem låtar av den nationelle veteranen Henrik Pihlström som sedan också avslutar skivan med låten ”Han hade ett namn” som är tillägnad Tommie Lindh. Pihlström släppte sin första skiva 2009 och har sedan dess jobbat på ny musik och gjort många uppskattade framträdanden på scen. Det är också Pihlström som varit den som tagit initiativ till ”Motstånd” och samordnat arbetet med skivan.

Den första låten ”Sången för Norden” framför Pihlström tillsammans med Tina. Låten är en vacker hyllning till Norden där sången står i fokus och den lugna musiken bildar en enkel och stämningsfull bakgrund.

Spår fem och sex har sedan lite högre tempo. De båda låtarna har medryckande och – vilket är typiskt för Pihlströms musik – intelligenta och välskrivna samhällskritiska låttexter som på kreativa sätt slår uppåt mot den politiskt korrekta makten.

Det är svårt att säga att man har en favoritlåt på en skiva med fyra artister med så olika stil, men en av mina favoritlåtar är helt klart ”Natten”. Låten inleds med ett fascinerande melodiöst intro på en hammondorgel och har sedan en dystopisk sångtext med fokus på kommunistisk samhällsterror under 1900-talet. Texten bygger på en dikt Pihlström skrev efter att ha pratat med en person som levde i Baltikum under 1950-talet och versen framförs i ett jämnt och tydligt tempo som är fängslande och sedan avbryts av den medryckande refrängen där sången bryter loss och manar till motstånd.

Nordic Storm
Då jag själv gillar tyngre musik är Nordic Storm det som för mig är mest spännande på skivan. Musikaliskt är det här väldigt aggressiv metal. Ofta låter det som thrash metal även om tempot ibland är lite lägre och de har melodiösa inslag. Metallica var ett band jag kom att tänka på när jag lyssnade på Nordic Storms tre låtar.

Särskilt elgitarristen som bjuder på både mäktiga riff och spännande solon imponerar här, men rent generellt är det här avancerad musik framförd på ett tajt sätt. Även kreativiteten imponerar; en av låtarna inleds snyggt med en akustisk gitarr och en annan låt inleds med förintelseljugar-juden Herman Rosenblat som säger att han inte ljög eftersom det var på riktigt i hans fantasi.

Det jag är lite skeptisk till är growl-sången. Särskilt den första låten där sången höll högt tempo var det bitvis omöjligt att höra texten i. Det behöver inte vara fel, men jag tror sången hade kunnat låta lite bättre och tänker att i just politisk musik kanske man vill hålla skrikandet på en nivå där åhörarna lätt kan höra budskapet och sjunga med. Amon Amarth är ett opolitiskt band som jag tycker lyckas skrika ut sina texter på ett bra sätt där man ändå hör det mesta av texten.

Stefan Viljehammar
Den sista artisten på skivan är Stefan Viljehammar som bjuder på trallvänlig trubadurmusik. Jag själv gillar som sagt var hårdare musik och är nog lite av en mollmänniska, men jag måste ändå säga att jag blev positivt överraskad här. Precis som Pihlströms texter är Viljehammars texter väldigt kreativa och intelligenta men med lite mer fokus på humor medan Pihlström ofta är mer allvarlig och lite mörkare i sin samhällskritik.

De smarta texterna kombineras med enkla gitarrkomp som kreativt och smakfullt kryddas med andra instrument och ljudeffekter. Trummor, maracas, olika klaverinstrument, munspel och någon form av flöjt tyckte jag mig uppfatta utöver både akustisk och elektrisk gitarr.

Summering
Sammanfattningsvis tycker jag att ”Motstånd” är en välgjord skiva som ger mersmak. Även om alla de medverkande artisterna i stora drag delar värdegrund och flera milt uttryckt har en koppling till en viss motståndsrörelse så tilltalar nog deras musik olika lyssnare olika mycket.

För egen del ser jag mest fram emot mer aggressiv nationell musik som man kan lyssna på när man tränar eller är på en fest. Jag hoppas också att vi snart ser slutet på coronarestriktionerna och att nationella musiker kan börja göra offentliga framträdanden igen.

I senaste sändningen av Radio Nordfront berättade Pihlström också att han och flera av de andra artisterna har egna skivprojekt på gång. För att uppmuntra artisterna till att fortsätta producera mer musik och elda på denna kulturella nytändning tycker jag att så många som möjligt ska se till att köpa ”Motstånd” på Greenpilled.com.


  • Publicerad:
    2021-04-29 12:00