KORRUPTION. I en intervju med frilansjournalisten Jesper Johansson pressas MSB:s enhetschef för ”psykologiskt försvar” Mikael Tofvesson om den rapport han beställde under valåret 2018. Tofvesson blir märkbart nervös och försöker att hänvisa till ”presstjänsten”.

Den ökände enhetschefen på MSB, Mikael Tofvesson, konfronteras i en intervju av frilansjournalisten Jesper Johansson om sin korruption, skriver Samnytt.

Tofvesson, som är chef för myndighetens enhet kring ”psykologiskt försvar”, får i intervjun svara på frågor om den rapport han beställde under valåret 2018. Tofvessons officiella uppgift var då att samordna MSB:s satsning på att ”skydda valet mot utländsk påverkan”.

I det psykologiska försvar som inrättats av MSB innefattas dock även aktiva åtgärder för att motverka spridning av oönskad information och sådana åsikter som myndigheten menar är ”propaganda”.

Rapporten, som Tofvesson beställde från brittiska Institute for Strategic Dialogue (ISD), heter Smearing Sweden och den siktade in sig på flera namngivna oppositionella politiker och journalister som man menade var ”statens fiender”. Bland de senare fanns bland andra Samnytts nuvarande chefredaktör Egor Putilov.

I rapporten uppmanades till att strypa alternativa medier ekonomiskt och att rulla ut en propagandakampanj i svenska skolor. I ett mejl från den ”researcher” som medverkat i rapporten, Chloe Colliver, erbjöd man dessutom MSB att vara behjälplig med att spionera mot Samnytts judiske ägare Kent Ekeroth, som är bosatt i Ungern.

Det var som vanligt de svenska skattebetalarna som fick stå för notan och den kontroversiella rapporten kostade dem två miljoner kronor.

För att kringgå lagen om offentlig upphandling instruerade Tofvesson sina brittiska medhjälpare att få rapporten att se ut som en forskningsrapport. ISD är trots namnet inget forskningsinstitut utan en judisk tankesmedja, en ”think and do tank”, med inriktningen att erbjuda ”konkreta lösningar mot extremism och polarisering”.

LÄS ÄVEN: Magnus Ranstorp hjälper den judiska organisationen Institute for Strategic Dialogue att bekämpa det fria ordet

Rapporten hade heller inte genomgått någon ”peer review” – referentgranskning – som är ett krav för att ett papper ska klassificeras som forskning. Tofvesson garanterade samtidigt att ingen dokumentation kring den förfalskade upphandlingen skulle offentliggöras.

I intervjun stakar sig och försöker en märkbart stressad Tofvesson bli av med Johansson genom att dra tricket med ”presstjänsten”:

— Men vet du vad. Jag tror att vi slutar… Det är mycket saker som du inte verkar ha koll på… och vi vill ge dig korrekt information. Så skriv ned dina frågor och skicka dem till presstjänsten så ser vi att du får svar på dem.

Av en ren händelse publicerade den vänsterextrema lobbygruppen Expo dagen före Samnytts artikel en uthängning av Jesper Johansson, där han av Daniel Vergara och juden Jonathan Leman anklagades för att ha spridit ”grov antisemitism” på nätet.


  • Publicerad:
    2021-02-19 21:00