MÅNGKULTUREN. Muslimer i Malmö säger att alla måste förstå att de är svenskar. De känner sympati med alla muslimer.

– Vi bara gjorde ett tillfälle fredagsbön här på grund av folket här i området var lite arga på grund av [koranbränningen] som hände i morse så ta vårat ansvar lugna ner folket. Vi vill inte skapa kaos, sade Nabil Abdulmajid till SVT.

SVT rapporterar att muslimer på Rosengård i Malmö anordnande en gemensam fredagsbön ”i septembersolen”, för att med kärlek ”besvara” den koranbränning som utförts i Rosengård på morgonen.

Muslimerna delade samtidigt ut koraner på svenska och arabiska till människor för att sprida profeten Muhammeds ord till svenskar.

Enligt SVT strömmade med tiden allt fler människor till bönen, som hölls utanför basaren på Bennets väg. Det var i närheten på samma väg som några män hade eldat upp ett exemplar av koranen klockan åtta på morgonen.

Ett flertal personer ur allmänheten larmade då polis som skyndsamt tog sig till Bennets väg för att stoppa de vanhelgande koranbrännarna.

Vandalisering av egendom ointressant – koranbränning ett prioriterat brott
SVT skriver att vittnen berättat att koranbrännarna jagades bort. I samband med det ska en ruta på deras bil ha krossats av en cykel som kastades på bilen.

Polisen säger sig ha en bra bild av vad som hänt, då övervakningskameror i området fångat förloppet, men SVT rapporterar inte huruvida det var en rasfrämmande muslim som vandaliserade bilen genom att kasta en cykel på den; bara att det inte har polisanmälts eller behandlas av polisen själv behandlats som ett brott.

Endast själva koranbränningen är polisanmäld och en förundersökning om hets mot folkgrupp ska inledas. Hets mot folkgrupp är numera ett prioriterat ”brott”.

— Vi har varit i dialog med polisen och myndigheterna och vill göra något fredligt. De gör detta för att skapa kaos och vi förstår att vissa är arga, speciellt när de kommer till våra områden. Det vi gjort nu har lugnat ner men vi hoppas att det inte händer igen, säger Abdulmajid.

Vad Abdulmajid menar med ”våra områden” och varför det är förståeligt att ”andra” blir arga när de kommer till ”deras” områden, rapporteras inte av SVT.

Begreppet ”vi och de” är också oklart emedan Nabil Abdulmajid förklarar att ”systemet måste förstå att alla som bor här är svenskar”.

SVT passar på att även meddela att en svensk muslim vid namn Ziad Jomaa var en av dem som slöt upp för att delta i den muslimska bönen.

— Jag är svensk muslim och vi är en del av det här samhället. Jag är här för att visa sympati med alla muslimer. Jag vill skicka ett fredligt meddelande till samhället, sade Jomaa.

Att den ”svenska muslimen” Jomaa ville visa sympati med specifikt ”alla muslimer”, renderar inga rapporterade följdfrågor från SVT.


  • Publicerad:
    2020-09-11 20:40