BÖRSEN Tre av de fyra män ”med anknytning till Nasdaq” som i veckan anhölls med misstankar om ”brott kopplade till finansmarknaden” har nu häktats misstänkta för grovt insiderbrott. Två sägs nu sakna Nasdaq-anknytning.

Nordfront skrev i torsdags om Ekobrottsmyndighetens razzia mot Nasdaq-börsens lokaler i Frihamnen i Stockholm. Fyra personer med koppling till denna börs hade anhållits, minst en av dem misstänkt för insiderbrott. Kammaråklagare Pontus Hamilton, som leder förundersökningen, undvek då att närmare specificera de misstänkta brottens karaktär

— Men det gäller brott kopplade till finansmarknaden. Marknadsmissbruksbrott, sade han till Expressen.

På fredagen häktades sedan tre av de anhållna männen, samtliga misstänkta för grovt insiderbrott. Brotten uppges vara begångna mellan oktober 2021 och maj 2022.

Brottsövervakaren brottsmisstänkt

Det står nu klart att en av de misstänkta männen är anställd vid Nasdaq som marknadsövervakare. Uppgiften har bekräftats av Nasdaqs pressansvarige Erik Gruvfors till tidningen Affärsvärlden. Gruvfors konstaterar att mannen tillhör övervakningsteamet, men vill inte gå in på vilken del av detta. Han förklarar:

— Övervakningen är indelad i två delar. Det är dels bolagsövervakning och sen är det medlems- och handelsövervakning. Bolagsövervakningen ansvarar för att granska bolag som ansöker om att få bli noterade och så granskar de de noterade bolagen för att se till att de följer de regler som finns. Medlems- och handelsövervakningen övervakar handeln i alla finansiella instrument.

Tillfrågad av tidningen vilken påverkan på allmänhetens förtroende för Nasdaqbörsen, som det kan ha att misstankar om grovt brott riktas mot en person som för företagets räkning är satt att säkerställa att brott ej begås, svarar Gruvfors:

— Jag vill påpeka att som åklagaren tidigare sagt, så är inte den här utredningen riktad mot Nasdaqbörsen som sådan, utan har med personen i fråga att göra.

På frågan om vad som händer härnäst i fallet svarar pressansvarige:

–Vi genomför just nu en intern utredning kring den anställdes agerande i förhållande till de misstankar som finns. Han är inte i tjänst och är avstängd från alla system.”

De övriga två misstänkta saknar helt anknytning till Nasdaq, uppger företagets pressansvarige Erik Gruvfors till tidningen Affärsvärlden.