BROTT. En av storbanken Nordeas chefer har häktats, misstänkt för grovt insiderbrott. Enligt åklagaren har mannen missbrukat information som han fått i sin yrkesroll.

Nordea i ny skandal. Foto: NF.

En chef på storbanken Nordea har häktats, misstänkt för grovt insiderbrott. Mannen är en av totalt fem som misstänkts för brottet, där tre redan har häktats, skriver Dagens Juridik.

Nordeachefen har häktats med restriktioner då man anser att det finns risk för att han genom att undanröja bevis eller på annat sätt kan försvåra utredningen.

De misstänkta har fått offentliga försvarare förordnade vid Stockholms tingsrätt.

Storbankschefen är på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott den 18 december 2019 och mellan 31 augusti och 16 september 2020 samt mellan 1 och 25 september 2020.

På frågan om brottet skett i hans yrkesroll svarar kammaråklagare Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndigheten till DJ:

— Ja, det är misstanken att han har fått information i sin yrkesroll och har missbrukat den.

Kammaråklagare Hamilton uppger att målet handlar om att Nordeachefen läckt information till en person i en familj som sedan vidarebefordrat informationen till sina anhöriga.

Insiderbrotten handlar om olika värdepapper och man ska ha lyckats tjäna miljonbelopp på fifflet.

Nordea, som tidigare avslöjats med inblandning i pengatvätt vilket Nordfront berättat om, kommenterade misstankarna mot sin medarbetare så här:

— Vi accepterar inte om medarbetare överskrider interna policyer samt gällande lagstiftning och regelverk. Generellt kan vi säga att vi alltid samarbetar fullt ut med myndigheterna, och att Nordea har strikta interna policyer och processer för medarbetare som hanterar konfidentiellt priskänslig information i sitt arbete. Våra medarbetare har en hög grad av kännedom och utbildas och testas regelbundet gällande vikten att följa dessa policyer. Vi kommenterar inte enskilda medarbetare, och inte heller pågående undersökningar, sa Mikaela Östman Senior Communicator & presskommunikatör till DJ.


  • Publicerad:
    2021-02-22 14:10