JUL. Fenomenet med nationalistiska hundar tycks sprida sig i Norden. I Finland tog schäfern Hietanen över passkontrollen när tulltjänstemännen gjorde annat.

Som Nordfront gladeligen kunde rapportera om tog en svensk polisschäfer nationella i försvar när polisen gick till vansinnesattack mot Nordiska motståndsrörelsens aktivister i Nyköping. Nu har en till schäfer tagit Nordens säkerhet som sin hjärtefråga, denna gång i Finland.

Under en julceremoni i Nuijamaa, nära den finsk-ryska gränsen, bestämde sig en av den finska gränsbevakningens schäfrar vid namn Hietanen att gränsen inte skulle stå obevakad på grund av mänskliga festiviteter. När den finske jultomten och den ryske motsvarigheten Farbror Frost träffades vid gränsen i en årlig ceremoni gick Hietanen självmant och satte sig i ett av båsen vid passkontrollen. Väl inne i båset hoppade Hietanen upp i kontorsstolen och började stirra in i övervakningsskärmen.

Det hela fångades på bild av gränsbevakaren Kari Tiainen, som berättade om det inträffade i en intervju.

— Hietanen gick självmant dit, det var ingen som placerade honom där, förklarar Tiainen.

Schäfern Hietanen vaktar Finlands territorium.

När Hietanen inte bemannar passkontrollen så tjänstgör han vid finska Gränsbevakningsväsendet, där han med sin hundförare Mika Laapanen patrullerar Finlands östra gräns mot Ryssland.

Bilden på Hietanen sittandes framför skärmen har spridit sig som en löpeld i finska sociala medier, och hundens agerande har livat upp julstämningen hos många finländare.

Källa:
Rajavartiosto otti erikoiset keinot käyttöön – Kuva rajakoira Hietasesta kerää sympatiaa


  • Publicerad:
    2017-12-21 23:45