LOBBYISM. Nisha Besara är en del av det socialdemokratiska maskineriet som numera lobbar för vapentillverkare och amerikanska storbolag.

Foto av Nisha Besara: Nisha Besara/Facebook.

I en artikel i Kommunistiska Partiets tidning Proletären avslöjar Artur Szandrowski att Socialdemokraternas politiska broiler Nisha Besara numera är en av det amerikanska jätteföretaget Amazons lobbyister i Sverige.

Den rasfrämmande Nisha Besara från Istanbul, har i Sverige sin bakgrund i Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) som är en väl beprövad politikerskola för dem som vill göra karriär.

År 2001 började hon jobba under dåvarande statsminister Göran Persson med att besvara brev från allmänheten.

Två år senare blev hon rådgivare och skribent åt Mikael Damberg som då var ordförande för SSU. Han är numera inrikesminister.

Damberg har under sina år som minister utgjort en drivande kraft i regeringens ambitioner att underlätta för internationella IT-jättar att etablera sig i Sverige, bland annat genom gratis eller subventionerad mark, etableringsstöd och skatterabatter.

Efter regeringsskiftet 2006 blev hon ledarskribent på den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet.

2016 blev hon kolumnistExpressen.

Precis som Alexandra Pascalidou har hon upprepade gånger beklagat sig över svenskarnas rasism som har satt käppar i hjulet under sin karriär och diskriminerat henne. Ändå har hon velat att etnicitet ska framhävas, men bara när det är till fördel för icke-svenskar.

Efter valet 2014 förekom Nisha Besara i spekulationer om kulturministerposten.

Hon har också varit vd för Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

Nisha Besara är för närvarande styrelseledamot på Expo.

Senare har hon sadlat om och blivit lobbyist. Efter terrorattentatet i Stockholm den 7 april 2017 anordnade hon den stora så kallade Kärleksmanifestationen på Sergels torg tillsammans med Damon Rasti, senare för PR-byrån Rud Pedersen som bland annat arbetar med att lobba för vapenindustrin.

Hennes uppdrag är nu att förbereda vägen för den amerikanska anti-fackliga e-handelsjätten Amazon. Szandrowski skriver att Besara är en av dem som skrivit till finansdepartementet ställt till finansminister Magdalena Andersson och bett dem slopa den kommande kemikalieskatten för e-handlare:

Det är ont om tid, då de kommer att etablera sin verksamhet i Sverige snart och lagen träder i kraft redan om några veckor.

Nättidningen eFolket, som kallar sig en folklig, lokal och kosmopolitisk Eskilstuna-tidning, skriver:

I Eskilstuna har Amazon idag en jättelik och enormt energislukande serverhall. Två till ska byggas. Och inom kort startar Amazons Norden-lager för e-handel i Eskilstuna.

Amazon har välkomnats med öppna armar av Eskilstuna kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson. Han delar med Nisha Besara egenskapen att trivas med moderater. I Eskilstuna styrs ju kommunen av s, m och c.

Jansson är dessutom jämnårig med Besara, och, vilket i sammanhanget nog är mer betydelsefullt, de har en parallell bakgrund inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet och partiet.

IT-jättarnas ”enormt energislukande” serverhallar har Nordfront upprepade gånger rapporterat om.

Amazons etablering med e-handel i Sverige förutspås slå ut mer regionala näringsidkare.


  • Publicerad:
    2020-08-30 22:30