RECENSION. Dennis Hopper recenserar här den nya Hollywood-filmen Noah från 2014.

noah1

Noa är en Hollywoodfilm från 2014 av Darren Aronofsky och Ari Handel. Dessa herrar är kända för storfilmer som The Wrestler, Black swan och The fountain för att nämna några.

Noa är som vi alla vet en berättelse i bibeln som handlar om att gud sänder en syndaflod till jorden för att rensa ut all ondska och synd. Noa får till uppgift att bygga en stor båt som ska husera två stycken av alla jordens djurarter för att kunna befolka det nya paradiset.

Vad kanske inte alla vet är att Noa, som så många andra sagor i bibeln, är en ren stöld. Sagan kommer från de gamla sumererna, i det gamla Babylonien, i berättelsen om Ziusudra . I denna berättelse får vi lära oss om hur Ziusudra räddar mänskligheten genom att överleva den stora översvämningen. Sumererna var sannolikt arier men enligt många historiker i vart fall inte semiter.

Lertavla föreställande Ziusudra från Sumer ca. 3000 f.Kr.

Lertavla föreställande Ziusudra från Sumer ca. 3000 f.Kr.

En annan babylonisk berättelse, Atrahasiseposet, handlar i stora drag om samma sak förutom att problemet innan den stora översvämningen är att jorden är överbefolkad, något gudarna löser fiffigt genom att låta var tredje förlossning misslyckas efter Atrahasis klarat sig med sin stora båt med alla djur.
Intressant med Atrahasis är att namnet påminner lite om Atlantis och man kan nog med viss säkerhet anta att det finns många mytologiska kopplingar dem emellan.

Sedan har vi berättelserna om Gilgamesh, Utnapishtim och den grekiska berättelsen om Deukalion som berättar i stort sett samma sak.

I Aronofskys och Handels filmversion kryddar de berättelsen lite extra, a’la Hollywood. Kanske lite väl mycket, vilket blir smått komiskt.

Här får vi lära oss att efter syndafallet begav sig några änglar ner till jorden för att skydda Kain efter han dödat Abel. Dessa änglar, som skaparen straffat genom att göra till stenjättar (?) har hjälpt Kains avkomma och mänskligheten att skapa en industriell civilisation.

Ängel som blivit stenjätte.

Ängel som blivit stenjätte.

Denna civilisation sprider sig över jorden och förtär och sprider ondska. De enda som kämpar för godheten och vad som finns kvar av skapelsen är Adam och Evas son, Sets ättlingar. Inledningsvis får vi en liten judisk släkthistoria och det visar sig att Noa och hans söner är just ättlingar till Set.

Skaparen börjar så sända Noa drömmar med hans uppdrag, Noa dricker ett hallucinogent té och får syner och förstår vad skaparen kräver av honom. När stenjättarna/änglarna får veta att Noa är ättling till Set och Adam och skaparens nye springpojke bestämmer de sig att hjälpa till med bygget av arken. Vid det här laget börjar folket på jorden inse vad som kommer att hända och börjar bli allt mer desperata.

Ondskan börjar sprida sig ännu mer, folk blir kannibaler och försöker storma arken men Noa hinner få den klar och jorden dränks. Men det är inte över för stackars Noa riktigt än, Skaparen kräver att Noa ska se till att mänskligheten dör ut och Noa måste därför döda alla flickebarn som föds. Föga förvånande blir hans äldste sons hustru med barn, vilket visar sig vara tvillingar och flickor. Noa känner skaparens kärlek och godhet och bestämmer sig för att döda barnen.

Tur för oss att han ändrar sig i sista sekund.

De når land och Noa börjar supa och gå ner sig rejält. Men det visar sig att det inte var så viktigt att döda barnen ändå och alla blir glada och jorden blir ett paradis.

The End…

Min utgångspunkt när jag började se filmen var givetvis att det skulle vara en seriös bibeltolkning i storslagen stil av två judiska megastora filmskapare, men det visade sig vara något helt annat.

Man kan bara skratta åt spektaklet. Hollywood tar i, ännu en gång så att de, inte bara spricker utan formligen exploderar. Kunde inte Noa-berättelsen hållit i sin enkelhet? Tydligen inte, här slänger man in lite av varje för att piffa upp historien. Sedan att vi får se Russell Crowe i en dödsseriös tolkning av Noa och Anthony Hopkins som någon slags Yoda-karaktär gör det än mer skrattretande.

Vill man ha sig ett gott skratt och kanske bli lite förundrad över Hollywoods nya grepp för att fånga och lura oss att se filmer tycker jag det är en bra idé att se den. Det är väl så med sagor, det viktigaste är att man blir road och bibeln är ju en av våra största sagoböcker. Road blir man, fast kanske inte på det sätt filmskaparna hade tänkt.

Det har börjat komma en våg av bibliska filmer på senare år och jag ser framemot att följa deras utveckling. Får vi se UFO:n, laservapen, tidsmaskiner eller kanske dinosaurier i nästa tolkning?

/Dennis Hopper


  • Publicerad:
    2015-02-04 20:27