REPORTAGE Nordfront var på plats när Nordendagarna arrangerades i Västra Götaland.

Årets upplaga av Nordendagarna inleddes under förmiddagen igår och välsignades med fantastiskt väder.

Efter att konferenciern hälsat alla gäster välkomna och gått igenom regler och dagens schema var det dags för tävling.

Nordendagarna 2022

Deltagarna delades upp i lag och lagen tävlade sedan mot varandra i grenarna stafett (med kamrat på ryggen), dragkamp, bärande av en natursten på cirka 65 kg och slutligen släggkastning. Det vinnande laget gick sedan vidare till final där vinnarna fick tävla mot varandra.

Första gren i finalen var frivändning med stöt, där deltagarna helt enkelt skulle lyfta en skivstång från marken och sedan upp över huvudet med fullt utsträckta armar. För att pressa deltagarna inleddes tävlingen på en låg vikt och alla fick sedan turas om att lyfta stången varsin gång och när alla lyckats ökade vikten med 5 kg och alla som klarat den förra vikten måste lyfta igen. Tävlingen fortsatte tills bara en person klarade av den aktuella vikten.

I nästa gren fick de som gick vidare tävla i att göra så många burpees de orkade på två minuters tid. De två med bäst resultat fick slutligen göra upp om titeln Årets nordman i en boxningsmatch utan ronder. Efter en slitsam fight mellan två trötta kämpar stod slutligen Nicklas Norling som vinnare av tävlingen då hans motståndare blivit omkullslagen och efter det inte orkade resa sig upp och fortsätta slåss.

Tävlingarna i år arrangerades av medarbetarna i Bellum-podden som också passade på att intervjua vinnaren under kvällen. Medverkade i sändningen gjorde också Fredrik Vejdeland som agerade kommentator under tävlingen.

Nicklas Norling blev Årets nordman 2022 och den förste som vunnit tävlingen två gånger.

Med tävlingarna avgjorda passade vissa på att åka och bada samtidigt som de många barnen kunde gå en tipspromenad. Därefter bjöds det på lunch och en del spontana tal hölls. Pär Öberg var en av de som gick upp på scenen för att debattera med en representant för Alternativ för Sverige. Publiken blev dock mäkta besviken när AfS-representanten visade sig ha gått upp i rök, eller kanske bara ha existerat i Öbergs livliga fantasi.

En annan tradition på Nordendagarna är försäljningsborden som kom upp under eftermiddagen och ledde till många goda affärer.

Under kvällen bjöds det sedan på middag, ett tal av Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg och trubadurmusik. Viss alkoholförtäring i goda vänners lag förekom också.

Simon Lindbergs tal fokuserade på valet och varför en röst på Nordiska motståndsrörelsen är den minst bortkastade rösten. Åtminstone delar av talet som filmades ska komma att publiceras offentligt, så att även de som missade Nordendagarna kan ta del av budskapet.

Allt som allt var Nordendagarna som vanligt en lyckad tillställning i folkgemenskapens tecken. Fler artiklar, bilder och film från tillställningen kommer publiceras på Motståndsrörelsen.se.