VAL2022 Partiet Alternativ för Sverige kommer att hålla sin valupptakt i Stockholm samtidigt som Stockholm Prides demonstrationståg på lördag i huvudstaden. RFSL kritiserar nu att polisen följer grundlagen och medger mötes- och yttrandefrihet även de dagar då homolobbyister tänker demonstrera.

På lördag hålls en stor demonstration för homolobbyns agenda. Det är kulmen på den sexualliberala ”Stockholm Pride” i huvudstaden och brukar kallas för ”prideparad”. Förutom så kallade hbtq+-personer och andra sexualliberaler brukar företag, myndigheter och andra organisationer delta för att visa sin lojalitet med homolobbyn.

Demonstrationståget kommer att avgå från Norr Mälarstrand och samtidigt kommer Alternativ för Sverige att hålla sin valupptakt några hundra meter därifrån, vid Rålambshovsparken.

RFSL, som är huvudarrangör för homolobbyns demonstration, kritiserar nu att Alternativ för Sverige har fått tillstånd att hålla sitt möte i vad Aftonbladet beskriver som ”i närheten” av hbtq-demonstrationen.

— Att de har gett högerextrema tillstånd så nära Prideparaden är vi så klart kritiska till. Det finns andra platser som inte påverkar vår säkerhet. Detta har vi framfört till polisen också, säger Trifa Shakely, förbundsordförande för RFSL Stockholm, till Aftonbladet.

"Ha noga uppsikt över era barn"

AfS varnar nu alla barnfamiljer i Stockholm för att komma för nära den så kallade Prideparaden. På Twitter uppmanar man familjer som tänker komma till valupptakten att ha ”noga uppsikt över era barn när ni rör er förbi Pridetåget” samt skydda barnen ”mot hbtq-lobbyn och den vulgära sexualiseringen av barn”,

I ett mejl till Aftonbladet skriver AfS partiledare Gustav Kasselstrand:

Att Pride pågår samtidigt har inte påverkat vårt val av plats: vi kände inte ens till det, och även om vi hade gjort det hade vi inte brytt oss. Vi låter inte andra organisationer påverka var vi håller möten.

I mejlet kallar Kasselstrand ”priderörelsen” för ”trångsynt och intolerant” och för att de inte kan acceptera att även AfS har rätt till yttrande- och mötesfrihet. ”Det är obegripligt varför vi inte skulle kunna hålla ett möte några hundra meter bort”, skriver han enligt Aftonbladet.

AfS utmanades nyligen på debatt av Nordiska motståndsrörelsen inför valet, bland annat för att diskutera judisk makt och frågan vilket alternativ som verkligen är bäst för Sverige. När debatten var dags under Motståndsrörelsens evenemang Nordendagarna i lördags dök dock ingen representant för AfS upp.