UTRIKES. Under natten inträffade ett skalv i Nordkorea, nära en plats där landet tidigare har utfört kärnvapenprov. Under morgonen uppgav landet att de genomfört ett framgångsrikt vätebombtest.

Kim-Jong-un-korea_2410596b

Nordkoreas ledare, Kim Jong-un.

Det var under natten som ett skalv registrerades i Nordkorea. Skalvet hade en magnitud på 5,1 och inträffade fem mil norr om Kilju i nordöstra Nordkorea, nära anläggningen Punggye-ri där landet tidigare har genomfört kärnvapenprov. Det geologiska institutet i Sydkorea gick tidigt under natten ut med att skalvet inte var naturligt, vilket föranledde misstankar om att Nordkorea genomfört ett kärnvapenprov.

Strax efter halv fem under onsdagsmorgonen uppgav Nordkorea i ett uttalande att man genomfört ett framgångsrikt vätebombtest, även kallad för H-bomb. ”Om ingen inkränker på vår suveränitet kommer vi inte att använda kärnvapen”, skrev landet i uttalandet.

Det råder dock stor osäkerhet om det verkligen var en vätebomb som Nordkorea sprängde. Enligt Bruce Bennett, försvarsanalytiker vid Rand Corporation, var bomben sannolikt i samma storleksgrad som den amerikanska atombomben som föll över Hiroshima 1945. Han tror dock inte att det rör sig om en vätebomb som sprängdes inatt.

— Då hade smällen varit tio gånger kraftigare, säger Bennett.

FN:s säkerhetsråd kommer under dagen att hålla ett möte för att diskutera händelsen och världsledare har fördömt provsprängningen.

Källor:
Nordkorea: Vi har sprängt vätebomb
Stor osäkerhet om Nordkoreas bomb


  • Publicerad:
    2016-01-06 12:05