NORDKOREA. Ledaren Kim Jong-un meddelar att Nordkorea nu har utvecklat en vätebomb, enligt den statliga nyhetsbyrån Korean Central News Agency.

Utöver de sedan tidigare kända kärnvapnen, så ska Nordkorea även vara i besittning av en vätebomb samt ha kapaciteten att använda den. Under en inspektionsrunda på en vapenfabrik i Pyongyang ska Kim Jong-un ha uttalat att:

— Vi har lyckats bli en stor kärnvapenmakt och är kapabla att försvara vårt oberoende och nationella stolthet genom atom- och vätebomber.

Det är hittills obekräftat om påståendet stämmer och i Sydkorea är man tveksamma. National Intelligence Service menar att det är osannolikt, uppger Yonhap news agency.

— Vi tror inte att Nordkorea har tillräckligt med teknologi för att utveckla en vätebomb, eftersom de ej har lyckats miniatyrtillverka atombomber, säger en sydkoreansk underrättelseofficer.

Under februari 2005 förkunnade Nordkorea att de hade skapat kärnvapen, vilket mötte kraftiga protester från omvärlden. Kärnvapentester har sedan dess utförts vid tre olika tillfällen, under 2006, 2009 och 2013. Det första provet registrerades av seismologiska stationer i Ryssland, Kina, Japan, Sydkorea samt Australien. Bombens sprängkraft uppskattas till runt 5-10 kiloton TNT. Under de senare testerna beräknas sprängkraften uppnått motsvarande 10-20 kiloton med TNT.

Det tredje testet skedde i nära samband med Kim Jong-uns välkända uttal om att använda kärnvapen mot USA och Sydkorea under 2013. Som svar beslutade FN:s säkerhetsråd att införa nya sanktioner mot landet gällande bankväsen, resor och handel.

Källa:
Kim Jong-un says N Korea has hydrogen bomb, becomes powerful nuclear state


  • Publicerad:
    2015-12-10 22:20