NORDKOREA. Under åren har västvärldens medier kablat ut diverse sanslösa historier som man påstår kommer direkt från Nordkorea. Bland annat ska den förre ledaren Kim Jong-Il ha uppfunnit hamburgaren och gjort en rekordrunda i golf med elva hole-in-one trots att han aldrig spelat tidigare.

Just nu sprider västmedier nyheten att ett nordkoreansk nyhetsprogram lurar nordkoreanska medborgare att landet kommer spela i dagens VM-final i fotboll. I gruppen spelade man ut USA, Japan och Kina. I själva verket kvalificerade sig inte Nordkorea till VM.

De som varit först med nyheten är brittiska Metro som hittat ”nyhetssändningen” på Youtube. Stora medier har hakat på och i Sverige skriver både SVT och TV4 om den så kallade nyhetssändningen. Få ”journalister” verkar ha kontrollerat sanningshalten i Metros påståenden.

Se ”nyhetssändningen” nedan:

En som dock har gjort det är Brooks Peck på Yahoo Sports. Peck skriver:

Även om detta är klart nonsens, så verkar det inte vara nordkoreanskt nonsens. Nyhetsankarens röst stämmer inte överens med hennes läppar och enligt Reddit-användaren ”crnprdian” är hennes dialekt helt fel. Sedan är det också det faktum att de flesta VM-matcher sänds i Nordkorea, om än med 24-35 timmars fördröjning, så landets medborgare är medvetna om vad som händer i turneringen.

Metro och CBC har båda fallit för en parodi som utgett sig för att vara en faktisk nordkoreansk statlig sändning.

Det enda sanslösa i denna historia är alltså agerandet från västmedia, däribland SVT och TV4, som på ett förljuget eller amatörmässigt sätt förmedlar falsk information till sina medborgare – precis det man anklagar Nordkorea för att göra. SVT har dock i efterhand uppdaterat sin artikel där man i förbifarten nu också hänvisar till Pecks artikel.

Källor:
Mad video ‘shows North Korea media telling fans team has reached World Cup final’
Fake North Korean news report shows World Cup triumphs over Japan, U.S. and China
”Nordkorea spelar VM-final”
TV: Nordkoreas påstående: ”Vi är i VM-final”


  • Publicerad:
    2014-07-13 00:54