VÄRLDEN. Enligt en sydkoreansk regeringstjänsteman är det nu bekräftat att Nordkorea besitter tekniken för att avfyra kärnvapen över större distanser.

nordkorea3

Nordkorea har sedan tidigare gjort påståenden om att de har utvecklat små kärnvapenladdningar som kan skjutas iväg med en så kallad Rodongmissil, vilken har en räckvidd på 1 300 kilometer. En högt uppsatt regeringstjänsteman i Sydkorea menar nu att man har stor tilltro till Nordkoreas påstående om att de kan bomba både Sydkorea och Japan med kärnvapen.

I mars månad testade Nordkorea flera Rodongmissiler och landets nuvarande ledare, Kim Jong-Un, sågs under samma månad inspektera en fabrik där den nya kärnvapenladdningen ska ha tagits fram.

Nordkorea har även återupptagit sina försök att störa ut Sydkoreas gps-system och störsändningarna ser ut att vara riktade mot flygtrafiken. Landet har gjort liknande försök tidigare under 2010 och 2012. Då lyckades man störa ut 1000 passagerarflygplans gps-mottagare och även militära drönare fick problem.

Källa:
Sydkorea: Nordkorea kan skjuta kärnvapen mot flera länder


  • Publicerad:
    2016-04-05 20:15