NORDKOREA. Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump får nu oväntat stöd från statlig media i Nordkorea som kallar honom för en ”vis politiker”. Sydkoreanerna är däremot inte lika imponerade.

Nordkorea tycks uppskatta Trumps utsträckta hand.

Nordkorea tycks uppskatta Trumps utsträckta hand.

Nordkoreansk media kommenterar sällan amerikansk inrikespolitik och när det händer brukar det i regel handla om svidande kritik. Nu har dock trenden brutits och i en ledare på den statliga tidningen DPRK Today kallas den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump för ”vis politiker” och man menar att han kan vara bra för Nordkorea.

I ledaren, som undertecknas med namnet Han Yong Mook, skriver man att Trump ska ha sagt att han inte tänker blanda sig i konflikten mellan Nord- och Sydkorea, något som man välkomnar entusiastiskt.

Den trolige motkandidaten till den republikanske Trump, demokraternas Hillary Clinton, är dock inte lika populär. Hon beskrivs som ”tråkig” och man är kritisk till att hon vill använda den ”iranska modellen” för att lösa frågan om kärnkraft på den koreanska halvön.

Trump har tidigare gjort ett flertal uttalanden angående konflikten mellan Nord- och Sydkorea som kan anses kontroversiella ur ett amerikanskt perspektiv. Bland annat har han påtalat det faktum att USA:s operation i Sydkorea kostar väldigt mycket och enligt Trump får USA tillbaka bara en liten del av vad man lägger ut. I ett annat uttalande har han sagt att han tänker dra tillbaka samtliga amerikanska trupper från Sydkorea ifall han blir vald och att Sydkorea och Japan då bör fundera på att skaffa sig egna kärnvapen att försvara sig med. Om Nordkoreas ledare Kim Jong Un har Trump sagt:

— Jag skulle prata med honom, jag skulle inte ha några som helst problem att prata med honom.

Om Trumps planer att dra tillbaka amerikanska militära trupper från Sydkorea skriver Han Yong Mook:

”Ja, gör det nu! Vem visste att vår slogan ”Yankee, Go Home” skulle komma att besannas på detta sätt? Dagen när ”Yankee, Go Home” förverkligas är dagen för den koreanska återföreningen.”

Sydkorea är däremot inte lika imponerade av Trump och ett flertal uttalanden från det sydkoreanska etablissemanget tyder på missnöje och oro. JoongAng Ilbo, en av Sydkoreas största tidningar menar sig vara ”förstummade” av Trumps uttalanden som man också kallar ”närsynta”.

Samtidigt kräver en annan sydkoreansk tidning, den vänsterliberala Hankyoreh, att den sydkoreanska regeringen ”tydligt aviserar sitt motstånd mot Trumps utrikespolitiska planer” som man också menar är ett hot mot hela den koreanska halvöns säkerhet.

Källor:
North Korean state media offers support for ‘wise politician’ Donald Trump
In Japan and South Korea, bewilderment at Trump’s suggestion they build nukes


  • Publicerad:
    2016-06-01 15:15