UTRIKES. Presidentkandidaten Donald Trump har nu gjort utspel om att ryska flygplan som kommer för nära amerikanska flygplan måste skjutas ner och anklagar Barack Obama för att inte ta sådana incidenter på tillräckligt stort allvar.

U.S.-Bases-Near-Russia

Amerikanska baser runt Ryssland 2015: Den amerikanska propagandan gör gällande att ryska flygplan i Östersjön är provokationer mot USA då amerikanska flygplan flyger i området. Foto: Russia Insider

Det är efter ett antal incidenter i Östersjön där ryska flygplan markerat mot amerikanska flygplan som patrullerat eller övat i området som debatten om det ryska hotet mot USA blossat upp bland amerikanerna.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump, som sedan tidigare är känd för yviga och kontroversiella uttalanden, menar nu att USA kanske borde skjuta ner de ryska flygplanen och riskera ett världskrig. Trump kritiserar också president Barack Obama för att inte ta ”hoten” från Ryssland på allvar.

— Normalt sätt borde Obama ringa upp Putin och säga: ”Hörru, gör oss en tjänst, gör inte sådär, förstå det din galning, bara sluta med det.” Men vi har inte en sån president. Han måste vara ute och spela golf eller något, säger Trump och fortsätter:

— Vid en viss punkt när en sopa kommer mot dig så måste du skjuta. Du måste skjuta, jag menar du måste skjuta. Och det är synd. Det är synd. Det är en total brist på respekt för vårt land.

Pentagon tar dock ”hoten” från Ryssland med mer ro än Trump och menar att Ryssland bara vill sända en signal som visar att de har koll och inte gillar den amerikanska militära närvaron vid Rysslands gräns, inte att de ryska planen hotar USA och vill provocera fram en konflikt.

Tidigare har Trump anklagats för att vara pro-rysk och uttalat sig positivt om den ryske presidenten Vladimir Putin.

Källa:
Gotta shoot ‘em, Trump says – as Pentagon downplays Russian warplane encounters


  • Publicerad:
    2016-05-03 11:35