USA. Stödet för Donald Trump ökar alltmer bland de republikanska väljarna och det amerikanska folket och nu börjar även partieliten att ställa sig bakom honom. Republikaner som tidigare visade avsky mot den blivande presidentkandidaten ger nu honom sitt fulla stöd.

Donald Trump

Förut så skrattade det republikanska partiet och stora delar av Amerika åt miljardären och populisten Donald Trump när han ställde upp i det republikanska primärvalet men nu börjar de att inse allvaret i situationen när Trump enligt flera mätningar ser ut att bli USA:s nästa president. Detta märks väl då eliten inom det republikanska partiet alltmer börjar närma sig den populäre kandidaten.

Flera ledande medlemmar inom partiet som tidigare har förlöjligat och varit motståndare till Trump har nu ändrat sin ton gentemot honom. Nu börjar man istället att acceptera faktumet att de republikanska väljarna och även det amerikanska folket vill se Trump som landets nästa president.

James Pethokoukis som är ekonom på en konservativ tankesmedja är förvånad över förvandlingen.

— Det är faktiskt häpnadsväckande hur snabbt det här har gått. De kommer att rösta på Trump och sedan ägna resten av sina liv åt att försöka förklara det, säger han.

En av de republikaner som tidigare fördömde Trump men som nu står bakom honom är den före detta Texas-guvernören Rick Perry. Perry har tidigare kallat Trump för en ”cancersvulst” på det republikanska partiet men nu uppger han att han tänker rösta på honom. Till och med en av Trumps starkaste primärvalsmotståndare, som för ett tag sedan erkände sig själv besegrad av Trump, ställer sig nu också bakom honom. Det är ingen mindre än Marco Rubio som tänker ge sin röst till Trump.

En av de få republikaner inom partiets elit som fortfarande ställer sig emot Trump är Peter Wehner, vars ursprung misstänks vara judiskt. Även fast att demokraternas Hillary Clinton går emot allt han tror på så säger Wehner att han ändå kan tänka sig att rösta på henne för att hindra Trump från att bli president.

— Visst, Hillary Clinton går emot allt jag tror på, men just nu överväger jag trots allt att rösta på henne. Trump är för farlig för vårt land och för vårt parti. Han saknar de tre viktigaste egenskaperna hos en president: temperament, omdöme och visdom, påstår Wehner.

Enligt Wehner är det endast en liten grupp av ”intellektuella, debattörer och tankesmedjefolk” i Washington som fortfarande sätter sig emot Trump medan resten av motståndet nästan helt har försvunnit.

— Det är en liten grupp av intellektuella, debattörer, tankesmedjefolk. Men bland partiet och bland de republikanska väljarna har man accepterat honom, säger han.

I början av Trumps kampanj förra året, som går under parollen ”Make America Great Again”, uppgav 58 procent av de republikanska väljarna att de aldrig kan tänka sig att rösta på Trump. Men nu är läget ett helt annat. Nu verkar det republikanska partiet ha enats kring honom då hela 84 procent av de republikanska väljarna säger att de stödjer Trump.

Enligt Wehner lockas dem av ”främlingsfientlighet, nationalism och sexism”.

— Ja, det är ju knappast så att Trump börjat uttrycka sig mildare. Tvärtom. Ju mer extrem han blivit, desto mer verkar stödet för honom öka. Det är väldigt skrämmande och, ärligt talat, förkrossande för oss republikaner. Men det bör också fungera som en väckarklocka. Det finns uppenbart en stor del av våra väljare som lockas av främlingsfientlighet, nationalism och sexism och det är dags att vi börjar ta itu med roten till de problemen, menar Wehner.

Det som är mest förvånansvärt är att Trump inte har förändrats något vidare under processen. Han är fortfarande lika kontroversiell och radikal, jämfört med de andra numera besegrade kandidaterna, i sina framföranden och uttalanden som han var i början av kampanjen och det amerikanska folket och i synnerhet den republikanska väljarkåren tycks bara älska honom ännu mer.

Källa:
Nu börjar partiets elit att följa Trump


  • Publicerad:
    2016-05-20 23:20