UTRIKES. Nordkorea kommer att fortsätta med sina missiltester vad än USA och omvärlden anser om saken meddelade landets vice utrikesminister.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un under firandet av landets 105-årsjubileum.

Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol sade under en intervju med BBC News att ett ”fullskaligt krig” skulle bli resultatet om USA vidtar militära åtgärder mot landet och sade även att man inte tänker att upphöra med missiltester:

Vi kommer att genomföra fler missiltester, veckovis, månadsvis och årsvis.

USA:s vicepresident Mike Pence anlände till Sydkorea under gårdagen, strax efter att Nordkorea hade misslyckats med en raketuppskjutning och konstaterade att det strategiska tålamodet med Nordkorea närmar sig sitt slut. Under måndagen besökte Pence den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea.

— Vi utesluter ingenting i vår strävan att uppnå målen om fred och stabilitet för folket i det här landet, sade Pence

Nordkoreas vice FN-ambassadör Kim In Ryon kommenterade USA:s senaste utspel mot landet vid en presskonferens i FN under måndagen.

— Om USA dristar sig till att välja att agera militärt är Nordkorea redo att agera mot varje form av krig som önskas av USA, sade Kim och fortsatte: 

— Vi kommer att vidta de kraftfullaste motåtgärderna mot provokatörerna.

Kinesiska utrikesministeriets talesman Lu Kang sade under måndagen att situationen på den koreanska halvön är oroväckande och komplicerad och att alla parter bör ”undvika provokativa handlingar som kan få förödande konsekvenser”.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov sade att Ryssland inte kommer att tolerera ”missil äventyr av Pyongyang” men även att en ensidig användning av makt från USA:s sida också är ”en mycket riskabel kurs”.

Under ett krismöte på måndagen sade Japans premiärminister Shinzo Abe att diplomatiska ansträngningar var ”viktiga för att upprätthålla fred” samt att Japan behöver utöva påtryckningar på Nordkorea att ”svara på dialogen” med det internationella samfundet.

Källa:
North Korea ’will test missiles weekly’, senior official tells BBC


  • Publicerad:
    2017-04-17 21:15