UTRIKES. Ifall USA attackerar Nordkorea först kommer Kina att försvara sin allierade. Samtidigt uttalar andra länder i regionen att de kommer att ställa sig på USA:s sida i en eventuell väpnad konflikt.

Kim Jong-un går före Donald Trump – i alla fall om man frågar Kina, som lovar att försvara Nordkorea vid ett eventuellt amerikanskt angrepp.

Tonläget mellan USA och Nordkorea har blivit allt mer hotfullt sedan Donald Trump tillträde som president. Nordkorea har under kort tid provskjutit flera missiler som kan bestyckas med kärnvapen och USA har svarat med att flyga bombplan över den koreanska halvön. Samtidigt införde FN:s säkerhetsråd nyligen de hårdaste sanktionerna någonsin mot Nordkorea, med syfte att starkt strypa landets export.

Trump har också försökt att pressa Kina att ”hantera” Nordkorea, med tanke på att de är Nordkoreas enda allierade, och förmå dem att avveckla sin kärnvapenarsenal.

Nu har dock Kina gått ut i den av kommunistpartiet kontrollerade tidningen The Global Times och förklarat att man är beredda att försvara Nordkorea militärt vid ett krig mot USA – men bara ifall USA anfaller först, annars kommer man att förhålla sig neutrala.

”Ifall USA och Sydkorea genomför attacker samt försöker störta den nordkoreanska regimen, med syfte att förändra den politiska balansen på den koreanska halvön, så kommer Kina att förhindra dem” skriver man i uttalandet.

LÄS ÄVEN: Tredje världskriget?

Samtidigt går andra länder i det asiatiska Stilla havsområdet ut och deklarerar att de vid en eventuell väpnad konflikt kommer att stödja USA.

Japans försvarsminister Itsunori Onodera uttryckte tidigare i veckan exempelvis att Japan är beredda att skjuta ned nordkoreanska missiler, om nödvändigt. Även Australien har meddelat att de kommer att erbjuda sina militära tjänster om USA går ut i krig mot Nordkorea.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un hotade också nyligen att kärnvapenbomba Guam, en tropisk paradisö strax söder om Japan som kontrolleras av USA. Förutom att vara en populär turistort är det även det strategiskt viktigaste befästningen för de amerikanska Stilla havsförbanden.

Trump reagerade kraftfullt på Kims uttalande och lovade att USA skulle svara med ”eld och raseri och med en styrka världen aldrig sett tidigare” vid en nordkoreansk aggression mot amerikanska intressen.

Samtidigt hånas Trump för fullt i Nordkorea och beskrivs som ”senil” i statskontrollerad media. Under Trumps presidentvalskampanj, då han gärna framställde sig som en kandidat som ville jobba för fred och minska amerikanska aggressioner mot andra länder, skrev dock nordkoreansk media att han verkade vara ”vis” och att hans presidentskap kunde vara bra för Nordkorea, till skillnad från krigshetsaren Hillary Clinton.

Källor:
China pledges neutrality – unless US strikes North Korea first
Allt du behöver veta om Guam – och varför


  • Publicerad:
    2017-08-11 22:00