UTRIKES. Nordkorea provsprängde under söndagen en vätebomb som var tio gånger kraftigare än vid det senaste kärnvapentestet. Landets främsta fiender är nu överens om att svara med militär kraft.

Vid 05:30 på söndagsmorgonen, svensk tid, genomförde Nordkorea en kärnvapensprängning. Bomben som provsprängdes var en vätebomb, vars kraft uppskattas vara tio gånger av den senaste bomben som Nordkorea provsprängde.

Vätebomben skapade ett jordskalv med en uppmätt magnitud av 6,3, vilket ska ha följts av ytterligare ett skalv av okänt slag. Man tror dock att det senare berodde på att någon slags byggnad kollapsade till följt av provsprängningen.

Kim Jong-Uns regim beskriver provsprängningen som en ”total succé” och man menar att inga radioaktiva ämnen har läckt från bomben, som man också påstår kan monteras på en robot med vilken man kan nå det amerikanska fastlandet.

Bara timmar innan jordskalvet kunde uppmätas i närheten av provsprängningsområdet kablade statlig nordkoreansk media ut bilder på Kim Jong-Un när han inspekterade vad som sägs vara bomben.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar vätebomben som enligt uppgift kan bestyckas på en robotmissil.

Enligt Nordkorea är bombens samtliga delar inhemska och ett resultat av landets satsning på att utveckla kärnvapen. I ett officiellt uttalande beskrivs bomben som mångsidig och att den bland annat kan explodera på hög höjd och på så sätt skapa en kraftfull elektromagnetisk puls mot ett stort område.

Omvärlden fördömer
Söndagens provsprängning har förstås resulterat i fördömanden från världsledare. Även Kina, som är Nordkoreas enda allierade, har i skarpa ordalag tagit avstånd från landets agerande.

”Demokratiska folkrepubliken Korea har ännu en gång genomfört ett kärnvapenprov i trots mot den starka oppositionen från världssamfundet. Den kinesiska regeringen tar helt avstånd från agerandet och fördömer det starkt”, lyder ett officiellt uttalande från det kinesiska utrikesministeriet.

Nyligen meddelade dock Kina att de kommer att försvara Nordkorea militärt ifall USA är den som attackerar först. Ifall Nordkorea är den som inleder en väpnad konflikt kommer man dock att förhålla sig neutrala.

Enligt många experter är Kina det land som, förutom Nord- och Sydkorea, har mest att förlora på en väpnad konflikt. Bland annat riskerar man enorma flyktingströmmar från den koreanska halvön samt att en icke-lojal regim tillsätts i Pyongyang.

Från Rysslands håll menar man dock att USA har provocerat fram Nordkoreas aggressiva beteende. Leonid Slutsky, som är ordförande för det ryska parlamentets utrikesutskott, menar att Nordkoreas agerande är en ”skarp signal” mot Väst, efter FN:s senaste sanktioner mot landet som har beskrivits som de hårdaste någonsin.

— USA och Sydkorea provocerar Pyongyang genom att visa sina muskler och komma med upprepade hot om ingripande och attacker i förebyggande syfte, kommenterade Slutsky utvecklingen enligt RT.

Senaste i fredags framförde även Rysslands president Vladimir Putin skarp kritik mot USA:s sätt att hantera Nordkorea och menade att USA själva provocerar fram den fortsatta eskaleringen.

— Situationen på den koreanska halvön, där spänningarna har ökat under den senaste tiden, balanserar på gränsen till en fullskalig konflikt. Ryssland anser att policyn att sätta press på Pyongyang för att förmå dem att avveckla sitt kärnvapenprogram är missledande och verkningslöst, kommenterade Putin.

Militärt ingripande mot Nordkorea?
Enligt nyhetsbyrån Yonhap ska USA:s försvarschef, general Joseph Dunford, och hans sydkoreanske motsvarighet, general Jeong Kyeong-doo, under söndagen ha talats vid över telefon och kommit överens om att länderna gemensamt måste svara militärt på Nordkoreas agerande ”så fort som möjligt”.

Exakt vad det militära svaret innebär är inte klart och enligt Yonhap kommer länderna att diskutera saken, troligtvis tillsammans med övriga allierade. Man ska dock vara överens om att överväga ”alla möjliga militära svar” .

Många experter är överens om att detta är en allvarlig eskalering av spänningen kring den koreanska halvön. Däremot tycks det vara få som tror på ett fullskaligt krig i nuläget, med tanke på hur starka Nordkorea är idag rent militärt.

Till Aftonbladet säger Niklas Swanström, som är chef för Institutet för säkerhets- och utrikespolitik, att provsprängningen är en tydlig till signal till Väst från Nordkorea.

— De vill säga att ”trots era hot, trots era sanktioner så kommer vi att fortsätta det här. Ni måste acceptera oss som en kärnvapenstat”, förklarar Swanström, som dock inte tror att USA och Sydkorea kommer att attackera Nordkorea i dagsläget:

— Att agera militärt mot Nordkorea hade funkat för tio år sen. Nu har de kapacitet att slå tillbaka. Ett militärt agerande vore oerhört riskabelt.

Rent teoretiskt kan ett ”militärt svar” helt enkelt innebära att man flyttar trupper mot den nordkoreanska gränsen och att USA placerar marina styrkor kring Nordkoreas kust. Enligt Swanström ökar dock riskerna för att ett ”misstag” ska provocera fram ett fullskaligt krig allt mer. I en chatt med Aftonbladets läsare förklarar han att ett sådant misstag kan handla om att en fiskebåt navigerar fel och sänks eller att en soldat som är stationerad vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea får panik och skjuter. Enligt Swanström existerar inte längre de ”heta linjer” som tidigare användes för att hantera sådana situationer.

LÄS ÄVEN: Tredje världskriget?

USA:s president Donald Trump har under en lång tid haft en hård ton gentemot Nordkorea och bland annat uttryckt att dialog inte längre är aktuellt. När Nordkorea nyligen proklamerade att de tänker anfalla den amerikanska flottbasen på Stillahavsön Guam, så svarade Trump med att Nordkorea kommer att få smaka på ”eld och raser av ett slag som världen aldrig tidigare skådat”.

Under söndagen skrev också Trump via Twitter att det inte går att samtala med Nordkorea och att de ”bara förstår en enda sak”

Nordkorea har inte heller sparat på krutet och i statlig media hånas Trump frekvent och beskrivs som senil och inkompetent.

Ifall den senaste provsprängningen verkligen kommer att leda till ett fullskaligt krig på den koreanska halvön eller ej återstår alltså att se. Frågan är dock hur länge eskaleringen av ordkriget och de militära kraftuppvisningarna kan fortgå innan någon av partnerna har målat in sig i ett hörn så pass att de mer eller mindre tvingas att agera.

FAKTA: Koreanska Folkarmén

Trots sin ringa storlek har Nordkorea världens fjärde största armé och under den ideologiska Songun-policyn [ungefär militären först, reds. anm] så är militären landets primära institution.

Koreanska Folkarmén består av fem delar: Armén, Flottan, Flygvapnet, De Strategiska Rakettrupperna samt Särskilda operationsgruppen. Även den paramilitära milisen Arbetarna och Böndernas Rödgardister ligger numera under Folkarméns kommando.

Sammanlagt 1,26 miljoner soldater ingår i Folkarméns samtliga delar, vilket motsvarar var femte nordkoreansk man i vapenför ålder. Samtidigt har man ytterligare drygt 6 miljoner man i reserv som är redo att rycka in i Folkarméns tjänst vid behov.

Överbefälhavare är landets ledare Kim-Jong Un som också är ordförande i de två kommissioner som styr över Koreanska folkarmén: Nationella försvarskommissionen och Koreas arbetarpartis centrala militärkommission.

Källa: Wikipedia

Källor:
N. Korea tested hydrogen bomb that can be mounted on ICBM – state TV
Allies discuss ’effective military response’ to N. Korea’s nuke test
USA och Sydkorea överens om militärt svar mot Nordkorea
”För sent att agera militärt mot Nordkorea”


  • Publicerad:
    2017-09-03 14:24