Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Sverige bakom historiskt hårda sanktioner mot Nordkorea

Av Redaktionen, 2017-08-06
redaktionen@nordfront.se

NORDKOREA. FN:s säkerhetsråd antog under gårdagskvällen nya exportsanktioner mot Nordkorea. Enligt uppgift ska Sverige ha spelat en nyckelroll i beslutet, som sägs innebära de hårdaste sanktionerna mot landet någonsin.

Efter att Nordkorea genomfört nya tester med långdistansmissiler ställer sig flertalet andra kärnvapenmakter bakom tuffa sanktioner mot landet.

Sent igår kväll lyckades FN:s säkerhetsråd att enas om införandet av nya sanktioner mot Nordkorea, vilka beskrivs som de hårdaste som drabbat landet någonsin.

Trots spända relationer mellan USA, Ryssland och Kina så lyckades de tre kärnvapenmakterna enas om att Nordkorea måste straffas hårt efter att deras ledare Kim Jong-un och hans regering nyligen testat ytterligare långdistansrobotar som kan bestyckas med kärnvapen.

Som medlem i säkerhetsrådet ska Sverige också ha spelat en avgörande roll i de nya sanktionerna. Sveriges biträdande FN-ambassadör Carl Skau menar att rådets övriga länder lyssnar på Sverige i frågan, bland annat eftersom att Sverige har en ambassad i landets huvudstad.

— Sverige har bidragit till det här bakom kulisserna. Vi har en stor trovärdighet i frågan genom att vi har närvaro i Pyongyang. Vi har också varit närvarande på gränsen mellan Nord- och Sydkorea sedan 50-talet, säger Skau till Sveriges Radio (SR).

Till SR utvecklar även Skau vad de nya sanktionerna innebär för Nordkorea:

– Huvudsyftet är att strypa införseln av utländsk valuta. Det andra är begränsningar av export, det handlar om kol och järn men också skaldjur. Det man hoppas är att man fortsätter att fiska och istället för att exportera skaldjuren till Kina och till Ryssland kommer det att komma mer befolkningen till gagn.

Ytterligare en del av beslutet rör en begränsning av antalet gästarbetare i landet, som enligt uppgift ska ha ökat under senare år och bidragit till införsel av just utländsk valuta.

Förutom de historiskt hårda sanktionerna så markerade USA också nyligen mot Nordkorea genom att flyga bombplan över den koreanska halvön.

— Om nödvändigt är vi redo att svara med snabb, dödlig och överväldigande kraft vid en tidpunkt och en plats som vi själva väljer, kommenterade då de amerikanska Stilla havsförbandens högste befälhavare Terrence J O’Shaughnessy provokationen.

Ifall USA kommer att straffas för sitt aggressiva och provocerande beteende i FN återstår dock att se.

Källor:
”Sverige spelade viktig roll i resolution mot Nordkorea”
Tuffa sanktioner mot Nordkorea


  • Publicerad:
    2017-08-06 10:45