JAPAN. USA:s president Barack Obama besökte under fredagen Hiroshima där han höll ett tal inför överlevare från atombomben som USA släppte över staden 1945. Han vägrade dock be om ursäkt för bomben utan menade att det inte är hans jobb att ”ifrågasätta” sina föregångares beslut.

obama-bomb

Trots att Obama påstår sig vara emot kärnvapen vill han inte be om ursäkt för USA:s atombomber över Japan 1945.

I samband med att några av världens mäktigaste politiker samlades i Japan för ett G7-möte passade USA:s president Barack Obama på att besöka Hiroshima. Staden blev 1945 offer för den första atombomben i historien som används i krig när USA släppte bomben ”Little Boy” över staden, trots att Japan redan var besegrade och beredda att kapitulera inför USA.

Obama besökte som den första sittande amerikanska presidenten Hiroshima Peace Memorial Park där han bland annat träffade människor som överlevde atombomben, lämnade en blomsterkrans och höll ett tal där han kritiserade kärnvapen i allmänhet och resonerade kring hur man i framtiden ska kunna undvika att använda dem.

Han vägrade dock be om ursäkt för de två atombomber som USA släppte över Japan och som tillsammans dödade över 200 000 människor och vars strålning än idag påverkar Hiroshima och Nagasakis invånare, utan menade att det inte var upp till honom att bedöma sina föregångares beslut och hänvisade istället till ”historiker”.

Obama är dock inte ensam bland USA:s politiker att inte vilja be om ursäkt för deras användning av kärnvapen. Susan Rice, före detta diplomat och säkerhetsrådgivare till Obama, menar att Japan ändå aldrig bett USA om en ursäkt och även om de gjorde det skulle det likväl inte få en.

John Bolton, före detta amerikansk FN-ambassadör, har varit starkt kritiskt till att Obama ens besökt Hiroshima och menar att det är ett tecken på ”moralisk ambivalens” och var innan helt säker på att Obama skulle be om ursäkt, en tanke som gjorde honom ”illamående”.

USA är det enda land som någonsin använt atombomber i krig. Under Obamas regim har man spenderat 1 biljon dollar på att uppgradera landets kärnvapenarsenal samtidigt som Obama uttryckt att USA har ett ”moraliskt ansvar” att avväpna hela världen från kärnvapen.

Källor:
’Mourn the dead,’ but no apology: Obama’s historic visit to Hiroshima
Barack Obama makes historic visit to Hiroshima


  • Publicerad:
    2016-05-28 08:00