Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

För norsk för att få uppehållstillstånd i Norge

Av Redaktionen, 2015-02-09
redaktionen@nordfront.se

NORGE. Att vara av norskt blod, född i Norge och delvis uppvuxen i landet ger ”inte tillräcklig stark anknytning” till Norge.

Steffen John Riley. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy.

Steffen John Riley. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy.

Steffen John Riley föddes i Bergen 1992. Han har norskt personnummer. Han är döpt i Os kirke. Han bodde i Norge tills föräldrarna skilde sig 1994. Sedan dess har han besökt sin far och resten av den norska familjen flera månader nästan varje sommar. Han gick delar av grundskolan i Norge och han talar flytande norska.

Hans mor är från Seattle och tog sin son till USA när hon och hennes man skilde sig. Riley säger att han känner sig hemma i norska Øyane i Os. Han ville stanna och bo där några år med sin far och farmor. Han har hållit kontakten med flera vänner och vill hitta ett jobb. I USA har han inget ställe att bo på om han reser tillbaka.

Riley har ansökt om förstagångstillstånd på grund av familjeåterförening. För att få ansökan beviljad måste sökanden som huvudregel visa att han utan sådant tillstånd kommer att förbli i sitt hemland utan föräldrar eller syskon som är över 18 år gammal och gifta. Eftersom Rileys mamma bor i USA infriar han inte detta krav.

Utlendingsdirektoratet (UDI), norska motsvarigheten till Migrationsverket, kan bevilja uppehållstillstånd ändå – om sökanden har starka band till Norge. I avslaget från UDI uppges att Riley inte har denna anknytning. UDI kan inte heller se att det finns starka humanitära skäl som kan motivera undantag:

Sökanden har ingen särskild koppling till Norge, och det finns heller inga starka mänskliga hänsyn för att göra undantag från de allmänna villkoren för tillstånd.

Över 200 000 icke-nordiska har fått uppehåll i Norge på grund av familjerelationer 1990-2012.

Över 200 000 icke-nordiska har fått uppehåll i Norge på grund av familjerelationer 1990-2012.

Rileys farmor kan inte förstå att barnbarnet nekas att stanna i landet.

— Jag är oerhört besviken, jag kan inte förstå att de kan neka honom uppehållstillstånd. Steffen är mitt enda barnbarn, han ska ärva både sin fars hus och mitt hus – ska han inte få bo här?

— När jag ser allt annat som släpps in i det är landet känns avslaget desto mer orättvist.

Riley är i Norge just nu, men måste ut före den 17 februari. Han har överklagat UDI:s avslag, men måste lämna landet inom behandlingstiden såvida han inte ansöker och får igenom om ett så kallat uppskjuten genomförande. En advokat tittar nu på avslaget.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.

Källa:
Må ut av Noreg innan 17. februar


  • Publicerad:
    2015-02-09 10:14