USA. Hemsidan DonaldTrump.Watch kartlägger amerikaner som har donerat pengar till president Donald Trumps valkampanjer sedan 2016. En del Trump-anhängare har desutom fått anonyma hotbrev. 

En hemsida som kartlägger Trump-anhängare. Skärmbild: DonaldTrump.Watch

Hemsidan DonaldTrump.Watch har nyligen uppmärksammats i sociala medier. Syftet med sidan är att kartlägga anhängare till president Donald Trump och amerikaner som har donerat pengar till hans valkampanj.

När man kommer in på sidan möts man av texten ”Amerikaner som har givit pengar för att stötta en rasist”. På hemsidan finns en avancerad databas över folk som har donerat pengar till Donald Trump åtminstone sedan 2016.

Man kan exempelvis söka efter folks namn, eller se alla registrerade Trump-anhängare markerade på den amerikanska kartan. När man väl klickar på ett namn ser man information om när de senast donerade pengar till Trump, hur många donationer de gjort, samt deras namn och address.

Det står att hemsidan är ägd av en privatperson men att informationen kommer från den Federala Valkommissionen, där man kan se vilka som har donerat pengar till olika valkampanjer.

I samband med detta har en del folk mottagit anonyma hotbrev, där avsändaren meddelar att man har registrerats i en databas med Trump-anhängare. Brevet berättar också att mottagaren kommer att bli attackerad om Trump inte godkänner resultatet av presidentvalet, samt att man bör kolla hur bra ens hemförsäkring skyddar mot brandskador.

”Kom alltid ihåg att det var ’du’ som startade det här inbördeskriget. Förbered dig på de allvarliga konsekvenserna av dina gärningar mot demokratin”, står det bland annat.


  • Publicerad:
    2020-10-21 20:00