MAT En ny undersökning visar att fläskkött finns i fler köttprodukter än vad konsumenten tror.

Det är tidningen Mitti som rapporterar att miljöförvaltningen förra vintern och våren genomförde stickprovskontroller på kött som såldes i delikatessbutiker i Stockholm. Köttet blev DNA-testat för att avgöra om butikerna korrekt redovisade vad köttet de sålde innehöll.

6 av 13 tester visade sig innehålla annat kött än vad innehållsförteckningen påstod. På grund av slarv eller fusk har butikerna alltså bland annat felaktigt sålt fläskkött som man kallat för lamm- eller nötkött:

Delikatessbutiker i Stockholms stad fuskar och slarvar med sina chark- och färsprodukter. Kunder har fått med sig fläsk och hästkött hem, trots att det stått lamm eller nöt på förpackningen. Andra har köpt älgfärs men fått en vara som till en tredjedel bestått av kronhjortsfärs.

Miljöförvaltningen skriver att det är ett ”etiskt problem” att många som bor i Stockholm inte vill äta fläskkött av religiösa skäl men löper stor risk att göra det av misstag när butikerna slarvar med varumärkningen av sina köttprodukter. Mer specifikt är det judar och muslimer som av vidskepliga skäl vill undvika att äta fläskkött.

Förutom fläskkött i produkter som inte skulle innehålla det har miljöförvaltningen tidigare gjort fynd av odeklarerat kamelkött.